Na Radůze má být fotbalový kotel

I s kapelou dorazí do olomouckého U-klubu 27. února písničkářka Radůza.

Nejčastěji v hanácké metropoli vystupuje Radůza v U-klubu. Vyzkoušela však i jiná místa v Olomouci. „Uspořádali jsme vystoupení v Redutě, kterou neměla problém vyprodat ani hlasově utáhnout,“ připomněl Leo Friedl z pořádajícího klubu.

Teď se zpěvačka vrátí na klasické pódium, kde vystoupí s kapelou. Protože v poslední době nevydala žádné nové CD, zahraje Radůza průřez svou tvorbou, tedy písničky, které mají lidé rádi, znají je a textově je osloví.

Jedna změna ale oproti jejím klubovým vystoupením přece jen bude. „Kvůli pohodlí, na které byli lidé z Reduty zvyklí, jsme se rozhodli i v klubu pro číslovaná sedadla a řady,“ popsal Friedl.

Lístky na koncert se prodávají prostřednictvím serveru ticketstream.cz. „Největší zásobu vstupenek ale nabízíme na běžných prodejních místech, tedy například v informačním centru v podloubí radnice nebo v ČD centru v Olomouci, kde je navíc celodenní provoz, takže si lidé mohou koupit vstupenky v kteroukoliv hodinu,“ řekl Friedl.

Pořadatel očekává, že koncert bude vyprodaný, i kvůli atmosféře, která na písničkářčiných vystoupeních vládne.

„V Redutě diváci na koncertech vytvářeli velký kotel, jako by byli na fotbalovém stadionu, čekáme, že v klubu to dopadne stejně,“ láká Friedl. Přestože zpěvačka dosud vydala osm alb, její největší síla spočívá právě v živém vystoupení.

Předskokanka hvězd

O hudebním talentu Radůzy vypovídá i fakt, že dělala předskokanku takovým hvězdám, jako jsou Suzanne Vega nebo Mike Oldfield. Přesto si ráda udělá čas na vystoupení v Olomouci, kde má dobré zkušenosti s publikem i s pořadatelem.

„Radůza ví, že v Olomouci nejsou s organizací žádné problémy a jsme schopni jí zajistit veškerý servis, který ke své práci potřebuje. To obecně navozuje pocit vzájemné důvěry mezi interpretem a pořadatelem, takže není problém zajistit, aby k nám přijela,“ dodal Friedl.

Radůza se pohybuje na české hudební scéně už od roku 1993, kdy ji přímo na Karlově mostě objevila zpěvačka Zuzana Navarová. Už tři dny poté vystoupila v Lucerně na koncertě Konec české kultury – ne! V roce 1999 absolvovala pražskou hudební konzervatoř a vydala své debutové album Andělové z nebe.

Inspirace z odrhovaček

Zpěvačka je držitelkou několika ocenění, v roce 2003 si odnesla hned tři sošky zlatých Andělů v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country. Rok nato k nim přidala ještě vítězství v kategorii Skokan roku v anketě Český slavík. Úspěch zaznamenalo i její album … při mně stůj, které se několik týdnů drželo na předních místech v žebříčku prodejnosti a dočkalo se zlaté desky.

Zatím posledním hudebním počinem Radůzy je album Miluju vás, které je považované za její nejvyzrálejší a nejlepší. I proto jej velmi vřele přijalo obecenstvo i kritika a drželo se pět týdnů v čele hitparády IFPI.

Radůza zvládá hru na několik nástrojů a je i autorkou svých textů a hudby. Ta vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá zpěvačka z folkloru a nálady městských odrhovaček, které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. Řadí se tak k silné generaci alternativní scény devadesátých let, která sklízí úspěchy nejen na domácích pódiích, ale i v zahraničí.

Je také autorkou scénické hudby k několika divadelním představením. Jan Hřebejk ji dokonce přizval k natáčení svého filmu Kráska v nesnázích. Bylo to poprvé, kdy se zpěvačka vyhýbající se přílišné medializaci objevila na filmovém plátně. Pro děti vydala dvojcédéčko O Mourince a Lojzíkovi. To je kombinací slov, která Radůza namluvila podle své stejnojmenné knihy, a hravých písniček.

KONCERT RADŮZY

Místo: U-klub v Olomouci.

Termín: pondělí 27. února v 19.30.

Vstupné: 250–290 Kč.

Předprodej: U-klub, prodejna Titty Twister, knihkupectví Studentcentrum, infocentrum na Horním náměstí, infocentrum ČD nebo elektronicky na www.ticketstream.cz.