Na svah či do stopy se svačinou

Je tady čas jarních prázdnin. Už jste vyrazili na lyže?

Výborné sněhové podmínky umocněné trvalými mrazy, taková je nabídka západočeských lyžařských středisek. Na své si v nich přijdou začátečníci, „sněženky i machři“, milovníci sjezdovek, stejně jako dlouhých stop, děti i dospělí. A nemusí vůbec jít o dobře známá střediska.

Potmě i za světla

Půl kilometru dlouhá sjezdovka bíle září do tmy. Okolní svět jako by neexistoval. Je tu jen kopec klesající ze tmy do tmy. Je jen tady a teď… Tak nějak se dost možná cítí lyžaři, kteří přijmou pozvání k večernímu lyžování ve Skiareálu Kašperky. Večerní lyžování tu začíná v šest a končí v devět hodin, a to každou středu, pátek a sobotu.

Ve stejné dny i hodiny ožívají také svahy lyžařského areálu v Hartmanicích. Svah tu měří šest set metrů, začíná mírně a končí docela prudkým padákem. Tedy co se člověk nahoře naučí, dole jako když najde. Další méně známý lyžařský areál leží sedm kilometrů od Klatov směrem na Horažďovice. Jmenuje se Aktivity park Kocourov a jeho terén uspokojí jak rodiny s dětmi, tak třeba i pokročilé lyžaře.

Rodiče s dětmi jistě ocení i svah u penzionu Vyhlídka v Hojsově Stráži. Pro vyznavače adrenalinu tu, pravda, nic není, ale kdo chce mít své ratolesti stále na očích a přitom si zalyžovat, ten je tady správně. Fronty na vlek tu neznají a večerní lyžování se tu dá domluvit podle přání lyžařů.

Pro nejmenší

Speciální zábavní park pro děti nabízí Skiareál Kašperky. Caparti, kteří mají lyže na nožičkách poprvé, se mohou povozit na lyžařském kolotoči pro začátečníky. Ostřílenější borci se zase můžou vydat na pohádkové a zvířecí slalomové dráhy s podjezdy a tunely. A komu je na kopci zima, na toho čeká dětský koutek s vyhřívanou hernou.

V Aktivity parku Kocourov u Klatov zase chystají pro děti, ale i pro hravé dospělé Kašparní maškarní. Uskuteční se v neděli 4. března odpoledne. Jeho tématem jsou postavičky z Večerníčku, na které čeká bohatý program. Ten bude obsahovat třeba hledání pokladu v pouťovém koláči, hromadný sjezd masek hořícími brankami nebo diskotéku.

Zasněženou krajinou

Milovníci běžek mají oproti sjezdovkářům situaci jednodušší: nehledají vlek, nevyhýbají se frontám. Ale i oni leckdy ocení stopu, která se nepodobá dálnici D1. Méně frekventované trasy spojují méně známá střediska a obce a vedou především krajinou, která dlouhá léta nebyla vůbec přístupná. Proto je rájem běžkařů Český les a postupně objevují i Brdy. Procházka zasněženým Českým lesem je určena romantikům, kteří ale přece jen něco vydrží. Jede se tu totiž liduprázdnou krajinou posetou jen mlčenlivými vzpomínkami na zaniklé vesnice.

Pokud zasněží a mrzne, jsou rájem běžkařů i Brdy. Jejich nejvyšší vrcholy se však tyčí pouhých zhruba osm set metrů nad mořem, a tak se počasí musí opravdu činit. Protože s technickou pomocí se tady počítat nedá. I tady prochází běžkař opuštěnou krajinou bez vidiny čaje a párku.