Na západ Čech míří náčelník Velký had

Mezinárodní přehlídka filmů pro děti a mládež začíná za týden v Horšovském Týně a Plzni. Kromě řady filmových lahůdek přivede Juniorfest do kraje řadu hostů.

Obchodní centrum Olympia a multikino CineStar budou od neděle 6. do středy 9. listopadu opět po roce dějištěm plzeňské části mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest 2011. Už vloni si festival získal srdce tisíců dětských diváků nejen kvalitním výběrem filmů, ale i atraktivním doprovodným programem.
Udrží si i letošní ročník vysoko nastavenou lašku? Na hodnocení je ještě příliš brzy, ale pokud vše vyjde dle představ organizátorů, tak je skutečně nač se těšit. Ředitelka festivalu Judita Soukupová Sedmičku totiž nechala nahlédnout do čtyřdenního festivalového programu.
Juniorfest nabídne průřez kinematografi í pro děti doslova z celé Evropy. Promítat se budou snímky holandské, finské, německé, norské a další.

Krokodýlové se vrací

Na plátno multikina CineStar se dostane třeba oceňovaný dánský film Super brácha. Jeho děj nám chvílemi bude lehce připomínat oblíbený seriál Václava Vorlíčka Létající Čestmír. Německý film pro nejmenší Krokodýlové byl v minulém roce vůbec nejnavštěvovanějším filmem plzeňské části festivalu. Letos se můžete těšit na jeho pokračování pod názvem Krokodýlové se vrací. Milovníci Twilight ságy si nesmí v žádném případě nechat ujít nové zpracování klasické pohádky Červená Karkulka v hlavní roli s Amandou Seyfried. Film bude k vidění 7. listopadu od osmi hodin večer v multikině CineStar.
„Kdo se chce o filmech dozvědět více, může navštívit www.juniorfest.cz. Zde také můžete soutěžit o atraktivní ceny,“ říká programový ředitel Juniorfestu Michal Šašek.
Hlavní zahraniční hvězdou IV. ročníku MFF Juniorfest bude sám náčelník Velký had, syn Velké medvědice, Gojko Mitiľ, legenda indiánských filmů 60. - 70. let filmové společnosti DEFA. Na úterý 8. listopadu od čtyř hodin odpoledne organizátoři připravili pro návštěvníky Obchodního centra Olympia Plzeň setkání s tímto srbsko-německým hercem.
„Samozřejmě nebude chybět ani oblíbená autogramiáda. O dvě a půl hodiny později převezme v Erbovním sále hradu a zámku Horšovský Týn z rukou organizátorů hlavní festivalovou cenu Zlatá rafi čka,“ dodává programový ředitel.

Bude se i soutěžit

Festival tradičně zavítá i do už zmiňovaného Horšovského Týna na Domažlicku, kde právě před čtyřmi lety Juniorfest vznikl. Většina doprovodných akcí se odehrává v prostorách hradu a zámku Horšovský Týn. „Pokud máte děti, máte rádi dobré filmy a navštěvujete zajímavé akce, tak stojí za to přijet od 6. do 9. listopadu do Horšovského Týna,“ láká Michal Šašek.
Například v pondělí 7. listopadu v odpoledních hodinách se po loňském úspěchu uskuteční další kolo naučně-dobrodružné hry pro školní týmy Pevnost Týn. Organizátoři se při přípravě soutěže inspirovali populární francouzskou televizní soutěží Pevnost Boyard. Vítězný školní tým obdrží poukaz na několikadenní zahraniční zájezd.
Za zmínku rozhodně také stojí ještě jedna doprovodná akce v Horšovském Týně.
„Letošní spolupořadatel festivalu Techmania Science Centre si pro žáky základních a středních škol připravil zajímavou interaktivní roadshow. Akce se uskuteční na nádvoří hradu a zámku v úterý 8. listopadu od dvou hodin odpoledne,“ prozrazuje Šašek.

PROMÍTÁNÍ V CINESTAR PLZEŇ

Saxána a Lexikon kouzel; Tajný dopis; Utíkej, sestro, utíkej; Červená Karkulka; Krotitelé příšer; Krokodýlové vrací úder; Krabat; Super brácha; Můj dědeček lupičem; Zátah