Na zmrzlinu se chodilo do Burgasu

Hliníkové příbory, upocená okna a ne vždy příjemná vůně linoucí se ulicí až několik desítek metrů od jídelny. I taková vzpomínka se možná vybaví pamětníkům na veřejné stravování před dvaceti lety.

Lidé se před dvaceti lety stravovali hlavně v závodních jídelnách a ne vždy na ně mají příjemné vzpomínky. Několik jídelen a bufetů však bylo i po městě a strávníci se do nich rádi vraceli. Třeba jídelna Praha, Bašta, Burgas – dnes po nich v Hradci není ani památky. Před dvaceti lety patřily k oblíbeným podnikům, kam lidé vyráželi na oběd nebo v případě cukrárny Burgas na zmrzlinové poháry.
„Do hospod se tak moc nechodilo. Chodilo se do Jídelny Praha. Ta stála nedaleko Čedoku, za rohem. Dnes tam jsou nějaké sportovky. Hodně se chodilo Na Baštu. Byly tam takové ty umakartové stoly, v nabídce měli plíčky na smetaně, svíčkovou a taková ta omáčková jídla,“ vzpomíná Marie Jedličková z Hradce Králové.

Obědy „na stojáka“

Do hradecké Bašty s občerstvením „na stojáka“ na tehdejším Gottwaldově – dnes Ulrichově – náměstí kdysi zdáli lákaly zářící neonové nápisy Automat Na Baště se zobrazením vidličky a nože. V létě Bašta nabízela i posezení na zahrádce.
„Chodilo se taky do závodních jídelen, velké podniky měly své jídelny a někdy i kuchyni, kde se vařilo, nebo se jídlo dováželo,“ vypráví dál Marie Jedličková.
„Já jsem pracovala v ÚNZu a tam se nevařilo, byla tam jídelna, jídlo se dováželo a přihřívalo. Myslím si, že tenkrát ani výběr z jídel nebyl. Když jsme byli služebně v podniku ZVÚ, kde nás třeba týden nechali stravovat, byl tam výběr ze tří jídel,“ připojuje svou vzpomínku Eva Matějková z Hradce Králové.

Z Burgasu je infocentrum

I dnes však lidé mohou zajít do jídelen a bufetů, kam se chodilo už před dvaceti lety. I když v současné době už vypadají jinak. Oblíbená byla třeba jídelna na Hlavním nádraží, ve druhém patře Prioru na dnešním náměstí 28. října, bufet Hotelu Alessandria, Lahůdky u nádraží nebo Mléčné lahůdky na Gottwaldově náměstí. Přetrvala také Cukrárna Lucka na Slezském Předměstí.
Oproti tomu jedna z nejoblíbenějších cukráren v Hradci Burgas na Gočárově třídě, kterou dříve provozoval státní podnik Potraviny Hradec Králové, se uzavřela v devadesátých letech. V roce 1997 v ní bylo otevřeno informační centrum.