Nadstandard? Sem s ním

Nadstandardní pokoj bez pacienta? To se v Ostravě skoro nestane.

Nová vláda chce prosadit vyšší poplatky za pobyt v nemocnicích. Ačkoliv proti tomu mnozí lidé protestují, zájem o placené služby neustále roste. Nadstandardní pokoje v ostravských nemocnicích jsou stále obsazené. Ceny jsou přitom poměrně vysoké. Na špici je jednoznačně Fakultní nemocnice Ostrava. Za pobyt na nadstandardním pokoji v porodnici zaplatí rodičky tisíc korun na den.
„Nestíháme vyhovět všem. Máme jednu z nejvyhledávanějších porodnic v kraji. Ročně se zde narodí přes dva tisíce dětí,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice v Porubě Tomáš Oborný.

Nadstandard téměř v ničem nepřipomíná nemocniční zařízení. „Spíš vypadá jako obývací pokoj. Když připočtu příjemný personál, jsem spokojená,“ popisuje své dojmy jedna z rodiček Jana Kopřivová. Podle Oborného si lidé na placení v nemocnicích již zvykli. Proto nemocnice nemá ze zvýšení denních poplatků obavy. „Až na výjimky všichni chápou, že v nemocnici jedí, mají teplo a čisté povlečení,“ vysvětluje Oborný. A stále navíc přibývá těch, kteří si rádi připlatí za komfort. Pokoje si pacienti zamlouvají několik dní nebo i týdnů předem. „Na nadstandardním pokoji jsem byla čtyři dny. A jsem moc ráda, že to zrovna vyšlo. Čekal mne první porod a měla jsem ze všeho trochu strach. Vlastní pokoj s veškerým zařízením mi ale přidal na klidu. Za ty peníze, i když nejsou malé, to rozhodně stálo,“ říká Jana Kopřivová, jedna z maminek, která služby nemocnice využila v plné míře.

LCD, internet, lednička

Pacienti si mohou kromě samotných pokojů pronajímat i televizi nebo připojení k internetu. Televize stojí ve Fakultní nemocnici pětatřicet korun na den, internet dvacet korun na den. „Často se stává, že se pacienti na tyto služby spolu skládají,“ konstatuje Oborný. Pacienti také stále používají pevnou telefonní linku, aby se dovolali ven. Pronájem stojí na jeden den pouhé tři koruny, všechny hovory si ale pacient hradí sám. O mimořádné služby je zájem i ve Vítkovicích. „Připravujeme další pokoje,“ slibuje mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. Vítkovická nemocnice proměnila některé pokoje na nadstandardy vloni. Další nové pokoje právě v těchto dnech vznikají na urologii, brzy se dočkají pacienti i na plicním oddělení.

Jako v hotelu

LCD televize, moderní oranžové křeslo, lednička, nový záchod a sprchový kout vybavený sedátkem pro méně pohyblivé pacienty. To vše nabízí vítkovická nemocnice za čtyři sta korun na noc na odděleních chirurgie nebo gynekologie, nejdražší, za šest set padesát korun je pokoj pro rodičky v porodnici. Ty mají ve Vítkovicích dva. Podle manažera nemocnice Vítkovice Petra Hýži chce být nemocnice moderní. „To, že vás dobře ošetří, už je samozřejmost. Lidé ale chtějí víc,“ říká Hýža jednoznačně. S tím souhlasí i Tomáš Oborný. „Chceme, aby bylo co nejvíce takových pokojů. Jednotlivá oddělení si je postupně vyčleňují. Samozřejmě jsou prostory, jako jednotka intezivní péče, kde to prostě nejde,“ konstatuje Oborný. Pacientů, kteří po nadstandardu touží, je hodně, často se na ně vůbec nedostane. Nadstandardní pokoj chtěla i Jana Šmardová, maminka dvouletého Tomáše a půlročního Jana. „U prvního porodu ve vítkovické nemocnici jsem se na nadstandard nedostala. U druhého už jsem na něj ani nechtěla, zdražili ho a tolik peněz jsem nebyla ochotná dát,“ vypráví Šmardová. Nakonec jí to prý nevadilo. V obou případech měla štěstí na spolupacientku a s tou první se stýká dodnes. Také Petra Soukupová, která rodila v Porubě, nadstandard nezískala. Nakonec prý byla ráda. „Jsem komunikativní tvor a aspoň jsem si tam popovídala,“ říká Soukupová.

Platit? A z čeho?

Každý pacient však po nadstandardních službách netouží. Nemá na ně peníze. Zvláště ve Vítkovicích žije hodně lidí, pro které jsou vysoké i šedesátikorunové poplatky.
Sedmička několik pacientů ve Vítkovicích oslovila, aby se zeptala, za co si jsou ochotní připlatit. Řada z nich otázce vůbec nerozuměla. „Už teď po mně chtějí šedesát korun za den. A to jsem deset roků dělal na šachtě. Zdravotnictví má být zadarmo. Vždycky to tak bylo. A že bych platil ještě víc? Kde bych na to asi tak vzal?“ říká za všechny muž v županu, který pokuřuje u vrátnice. Jméno v žádném případě prozradit nechce.

Kousala bych omítku

Podobné je to i v Městské nemocnici na Fifejdách. Tam je nyní dvacet nadstandardních pokojů. Pět z nich má oddělení gynekologie a porodnictví. „O pokoje je velký zájem,“ potvrzuje mluvčí Anna Vidiševská. Všechny pokoje jsou jednolůžkové, vybavené lednicí, televizí, varnou konvicí a v případě potřeby i pevnou linkou.
Pacient se může připojit na internet. Některé pokoje mají vlastní záchody a sprchy, jiné je mají společné na chodbě. V tom případě je pobyt levnější. Návštěvy mohou na takové pokoje přijít kdykoli.
„Jedna noc na nadstandardním pokoji stojí pět set korun, pokud se jedná o nadstandard se společným sociálním zařízením, pacient zaplatí jen čtyři sta korun,“ upřesňuje Vidiševská. „Jestli pacient ví, kdy do nemocnice nastoupí, nadstandardní pokoj získá vždy. U akutní hospitalizace se na něj dostane jen v případě, že je volný. Pokud si pacient nadstandard přeje, ale všechny jsou obsazené, snažíme se mu nabídnout jednolůžkový pokoj,“ dodává Vidiševská.