Najde BlackBerry kupce? Spojení Microsoftu s Nokií zažehlo naděje

BlackBerry má hodně peněz na marketing. Otázkou však je, zda je k něčemu.

BlackBerry má hodně peněz na marketing. Otázkou však je, zda je k něčemu. Zdroj: Jan Sedlak

Záchrana churavějící mobilní divize Nokie, kterou dnes koupil Microsoft, vyvolala nadšení nejen u akcionářů finské firmy. Vzhůru vylétly i akcie kanadské BlackBerry, která se stejně jako Nokia rozhlíží po investorovi.

Akcie BlackBerry vylétly o 3,6 procenta ihned poté, co Microsoft a Nokia oznámily společný obchod. Firma, která podobně jako finský rival už několik let sestupuje na žebříčcích prodejů mobilních telefonů, svůj záměr najít investora oficiálně vyhlásila před několika týdny.

Na tom, zda má BlackBerry ještě šanci, se ale analytici neshodnou. Podle některých dokáže propad prodejů spolehlivě odradit případné zájemce. Jiní argumentují balíkem hodnotných patentů, které BlackBerry drží, a oceňovaným zákaznickým servisem v čele s vysoce zabezpečeným systémem posílání zpráv.

Podle Jamese Cordwella, analytika společnosti Atlantic Equities, lze zatím je těžko říci, zda akvizice Microsoftu kanadské společnosti prospěje, nebo uškodí. „Nokia už používala platformu Windows od Microsoftu, takže integrace bude poměrně přímočará,“ řekl agentuře Reuters. Případné zájemce o BlackBerry budou podle něj lákat především patenty a síťové služby, mobilní telefony budou až druhořadé.

Další experti věří, že BlackBerry, které má tři miliardy dolarů v hotovosti, žádné dluhy, a přesto si ji trh cení jen na pět miliard dolarů, má šanci najít investora, který za firmu zaplatí výrazně více, než by odpovídalo vývoji akcií. „Nejsem si jistý, jestli se skutečně brzy dočkáme nějakého velkého oznámení, v této hře nikdy nevíte,“ uzavřel Fred Ketchen, šéf makléřské firmy ScotiaMcLeod.

Akcie BlackBerry v posledních pěti letechAkcie BlackBerry v posledních pěti letechAkcie BlackBerry v posledních pěti letech | Yahoo Finance