Nájemné a výnosy z maloobchodních nemovitostí jsou už rok stabilní

Nájemné za maloobchodní prostory a výnosy z maloobchodních nemovitostí jsou v Evropě stabilní od třetího čtvrtletí 2011. Výnosy z nemovitostí na hlavních nákupních třídách v Česku jsou 6,25%, zatímco výnosy z nákupních center nejvyšší kategorie 6,50%. Uvádí to nejnovější průzkum společnosti Colliers International.

V Maďarsku jsou výnosy jak na hlavních nákupních třídách, tak i v maloobchodních centrech 7,50%; stejný výnos je dosahován i z nemovitostí nejvyšší kategorie na hlavních nákupních třídách v Polsku, zatímco u maloobchodních center je 6,50%. Slovensko udržuje nejnižší výnosy z nemovitostí na hlavních nákupních třídách v regionu na 8,00 %, výnosy z maloobchodních center jsou na 7,25 %.

„Předpokládáme, že výnosy zůstanou na stejné úrovni v převážné většině sledovaných trhů s prognózou komprese pro Londýn a Petrohrad. Nejlepší maloobchodní lokality, které stále přitahují mezinárodní maloobchodní řetězce, budou i nadále v hledáčku investorů. Na nejslabších trzích se nedá očekávat žádné rychlé zotavení,“ říká ředitel divize maloobchodu v regionu EMEA Colliers Stuart La Frenais.

Vzhledem k pokračujícímu trendu stability klíčových nemovitostí zůstala většina výnosů na hlavních nákupních třídách nezměněna. K mírnému zlepšení mezi 10 a 25 bazickými body došlo v německých městech Stuttgart, Frankfurt a Düsseldorf. V Helsinkách vzrostly výnosy u nemovitostí nejvyšší kategorie o 35 bazických bodů na 5,4 % a v Rize byl zaznamenán další růst na 9 % v 1. čtvrtletí roku 2012, což je zlepšení o 50 bazických bodů. K poklesu o 50 bazických bodů došlo v Aténách, protože řecká ekonomika zůstává v recesi s nízkými maloobchodními prodeji a slabým zájmem ze strany investorů.

Podobná situace byla i v případě výnosů z nákupních center nejvyšší kategorie, kdy většina trhů vykázala stejné výnosy v šestiměsíčním období. Zvýšení výnosů bylo zaznamenáno v Bratislavě (25 bazických bodů), Rize (25 bodů) a Vilniusu (50 bodů). Menší pokles výnosů o 25 bodů byl v řadě britských regionálních center, kde oslabila aktivita investorů. Největší pokles výnosů však registrovala Káhira (100 bodů).

Nájemné

Během šesti měsíců do prvního čtvrtletí roku 2012 většina hlavních nákupních tříd napříč regionem nezaznamenala žádné změny, nebo jen drobné posuny ve výši nájemného. Výjimku tvoří některé klíčové trhy, kde došlo k nárůstu nájemného u prostor nejvyšší kategorie. Jde o Vídeň (14 %), Hamburk (12 %), Londýn (11 %) a také Rigu a Talin. Na opačném konci stupnice bylo naopak Řecko a Bulharsko, kde byly registrovány největší propady. Nájemné u prostor nejvyšší kategorie kleslo v Aténách o 12%, v Sofii o 20%. Na těchto trzích dochází k poklesu již od třetího čtvrtletí roku 2010.

„Není překvapením, že trh nájemců zůstává klíčovým pro růst nájemného a zlepšování výnosů. Ekonomická nejistota v celém regionu znamená, že spotřebitelé jsou opatrnější ve výdajích. Roste objem výdajů utrácených na internetu, stejně tak i v maloobchodních lokalitách nejvyšší kategorie, kde je k dispozici větší výběr a zákazník si tak odnese příjemnější zážitek z nakupování,“ poznamenává.

Nájemné za prostory nejvyšší kategorie v nákupních centrech také zůstalo na většině sledovaných trhů stabilní. Nejvýznamnější nárůst jak v šesti, tak i dvanáctiměsíčním období, byl zaznamenán v Glasgowě (11% a 18%), Moskvě (8% a 23%) a Bělehradu (8% a 17%). V Káhiře naopak nájemné dramaticky kleslo o 24%, bezpochyby kvůli nejistotě panující kolem politické a ekonomické situace v Egyptě. Jak nájemci, tak investoři čekají s rozhodnutím o vstupu na trh na výsledky červnových voleb.

Navzdory tomu, že v posledních měsících bylo otevřeno velké množství on-line obchodů, hlavní mezinárodní obchodníci s módou pokračovali v silné expanzi s rostoucím počtem maloobchodních projektů vhodných pro mezinárodní nájemce, a to zejména ve střední a východní Evropě. Většina prodejců, kteří již na trzích střední a východní Evropy působí, stejně tak i nově příchozí nájemci, poptávají prostory v nákupních centrech, zatímco luxusní značky stále dávají přednost umístění na hlavních nákupních třídách, a také ve špičkových obchodních domech a hotelech. Trend otevírání obchodů v luxusních hotelech byl zaznamenán především v Bukurešti. Během posledních šesti měsíců zůstalo nájemné za prostory nejvyšší kategorie na hlavních nákupních třídách i v nákupních centrech v Česku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku stabilní.

„Módní značky vyšší kategorie, které zaznamenaly rostoucí zájem ze strany zákazníků, mohou očekávat další růst. Další nárůst nájemného na hlavních nákupních třídách lze očekávat na silných maloobchodních trzích jako je Londýn, Frankfurt, Hamburk, Moskva a Petrohrad,“ míní La Frenais.

Výše nájemného za prostory nejvyšší kategorie v regionu střední a východní Evropy:

Praha

Nájemné na hlavních nákupních třídách 200 eur/m2/měsíc

Nájemné v nákupních centrech 90 eur/m2/měsíc Varšava

Nájemné na hlavních nákupních třídách 90 eur/m2/měsíc

Nájemné v nákupních centrech 79 eur/m2/měsíc

Budapešť

Nájemné na hlavních nákupních třídách 110 eur/m2/měsíc

Nájemné v nákupních centrech 65 eur/m2/měsíc

Bratislava

Nájemné na hlavních nákupních třídách 40 eur/m2/měsíc

Nájemné v nákupních centrech 38 eur/m2/měsíc