Nájemníci budou požadovat „zelené“ maloobchodní nemovitosti

Nájemníci budou podle Colliers International (CI) stále více požadovat „zelenější“ stavby, a to i v maloobchodu. Pokud nebudou pronajímatelé provádět v tomto trendu nezbytná zlepšení, může to vyústit v pokles nájemného. Také se mohou vyskytnout potíže s ukončením nájmu, pokud snížený zájem vyústí v delší neobydlenost, která může způsobit možné přerušení cash flow. Toto se také může projevit v hodnotě nemovitosti, a to dokonce v krátkém období.

Studie potvrdily, že mezi finanční výhody „zelených staveb“ patří vyšší nájemné o šest procent než u ostatních budov. Transakční ceny dosahují o 16 procent více než u ostatních budov. Navíc budovy se správnou izolací mají až o 40 procent nižší náklady na vytápění a chlazení. „Předpokládá se, že do roku 2015 bude polovina komerčních budov „zelenými stavbami,“ uvádí CI. Vyšší obsazenost má stoupnout o 3,5 procenta.

Další faktory, jako jsou použité stavební materiály či zvýšené vystavení vnitřních prostor přirozenému dennímu světlu, mohou hrát důležitou roli při snaze výstavby budovy, která by splnila určitá kriteria udržitelnosti. „Pro další roky očekávám, že technologie a inovace budou hrát v konceptech projektů čím dál větší roli a ovlivní tak design a konstrukci budov. Developeři nových maloobchodních projektů také dobře vědí, že budovy, které dosáhnou určitých cílů udržitelnosti, si zachovají větší prodejní cenu než ty bez nich,“ uvedl Omar Satar, výkonný ředitel Colliers International pro Českou republiku.

V Evropě a USA je pozornost zaměřena na poskytování standardu certifikace, která zajistí, že definice „zelené stavby“ bude trhem rozpoznatelná a pochopitelná. Naplnění vytyčených postupů, designu a kvality práce vyústí v ocenění LEED certifikátem na stříbrné, zlaté nebo platinové úrovni. Zkratka LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) znamená Vedoucí postavení v energii a ekologickém vzhledu. V Británii užívají hodnotící systém BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Problémem ale někdy může být, že většina profesionálů a konzultantů chce demonstrovat důležitost své práce provedením celé realizace tak složitým způsobem, jak je jen možné. Říká se, že to je důvod, proč na schůzku s poradcem pro udržitelnost nemovitostí dorazí vždy dva – jeden, aby poradil a druhý, aby vysvětlil jeho „hantýrku“. Pokud se podaří projít přes tuto „expertízu“, vlastnictví zelené stavby a působení v prostředí udržitelného maloobchodu přinese značné výhody.