Nákladní vesmírná loď ATV-3 se podle plánu zřítila do oceánu

Nákladní vesmírná loď ATV-3

Nákladní vesmírná loď ATV-3 Zdroj: Profimedia.cz

Evropská nákladní vesmírná loď ATV-3 Edoardo Amaldi se v noci na dnešek podle plánu zřítila do Tichého oceánu zhruba tři tisíce kilometrů od Nového Zélandu. Část plavidla naloženého odpadky z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) předtím shořela v horních vrstvách zemské atmosféry. Informovala o tom Evropská vesmírná agentura (ESA).

Vesmírná loď v březnu vynesla na ISS šest tun zásob a půl roku u ní kotvila. Od orbitálního komplexu se odpojila 28. září. Do atmosféry Edoardo Amaldi vstoupil dnes v 03:30 SELČ.

Kosmické lodi ATV, které jsou velké asi jako autobus, nejsou vybaveny tepelným štítem, který by umožňoval jejich přistání na Zemi a opakované použití. Posádka ISS je proto využívá pro likvidaci odpadu.

ATV-3 byla pojmenována po italském fyzikovi Edoardovi Amaldim. Byla už třetím zásobovacím plavidlem, které ESA vyslala na vesmírnou stanici. Před ní letěly na ISS v roce 2008 ATV-1 Jules Verne a v roce 2011 ATV-2 Johannes Kepler. Čtvrtá evropská zásobovací mise by se měla uskutečnit v dubnu příštího roku, plavidlo tentokrát ponese jméno fyzika Alberta Einsteina.