Narkomanů přibývá

Protidrogové centrum vybíralo od narkomanů jehly a stříkačky. Radní už ale projekt platit nechtějí.

Kamenem klidně rozbijí drahé sklo automobilu a uvnitř seberou maličkost za pár korun, kterou pak prodají. Řeč je o klatovských narkomanech, kterých v posledních dvou letech přibývá. Městská policie je bezradná, akce plzeňského protidrogového centra už nechce město platit a lidé si stěžují, že jim feťáci kradou i boty.

„Už jsem na ně volal strážníky, protože v naší čtvrti dělají jen problémy. Za chvíli budou tak drzí, že polezou lidem do domů,“ zlobí se Klatovan, který z obavy nechce uvádět své jméno. Strážníci však s narkomany příliš nezmůžou. Pokud je najdou zdrogované, mohou je jen napomenout a z místa vykázat.

„Málokdy je přistihneme, že by dělali vyloženě nepořádek,“ upřesnil velitel strážníků František Kacerovský. Členové Centra protidrogové prevence a terapie v Plzni jezdili pravidelně do Klatov, kde od drogově závislých sbírali injekční stříkačky a jehly, aby se k „nádobíčku“ nemohly dostat třeba děti v parcích. „Akce trvala dva roky, jenže pro letošek se klatovští radní rozhodli, že na projekt už nebudou přispívat,“ uvedl šéf terénního programu Michal Kandler.

„Teď už jezdíme jen do Sušice a Horažďovic a dalších měst regionu,“ dodal. Místostarosta Klatov Jan Vrána k tomu podotkl, že zrušit příspěvky na projekt plzeňského centra rozhodla rada. „Úspora peněz v tom nehraje roli. Ale za současné situace se s tím dokážeme vypořádat vlastními silami,“ vysvětlil místostarosta.