NASA: Hladina oceánů stoupá rychleji, za sto let zatopí Floridu či Tokio

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NordForsk

Podle amerických vědců je nevyhnutelné, že za 100 až 200 let se hladina oceánů zvedne nejméně o metr, což nejspíš tvrdě zasáhne velká města na pobřeží jako Tokio či Singapur. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), jehož tým sleduje stoupání mořských hladin v posledních letech.

Ledovce Grónska a Antarktidy tají rychleji než kdykoli předtím. „Vzhledem k nynějším poznatkům o rozšiřování oceánů v důsledku (globálního) oteplování a o tání ledovců a ledových krust je prakticky jisté, že zažijeme zvýšení hladiny moří nejméně o metr, pravděpodobně více,“ uvedl ve středu na webu NASA šéf výzkumného týmu Steve Nerem.

Připustil, že se ale neví, kdy se tak stane. Vědci odhadují, že za sto či více let. Od začátku jejich měření v roce 1992 se hladiny oceánů zvedly na různých místech o 7,6 centimetru až 23 centimetrů. Tempo nyní roste a nejspíš se bude dále zrychlovat. Předpovědi hovoří o tom, že do konce tohoto století hladiny stoupnou o 30 až 90 centimetrů.

Častější záplavy

Zvýšení hladin moří a oceánů o zhruba metr bude ohrožovat oblasti, v nichž nyní žije více než 150 milionů lidí, především v Asii. Některé tichomořské ostrovy by mohly zcela zaniknout, vážně postižena by byla velká města jako Dháka, Singapur či Tokio. Také ve Spojených státech zvýšení hladiny změní podobu pobřeží, především ve státech jako Florida. Už nyní velké přílivy zaplavují některé ulice Miami, což se dříve nedělo, upozornil Michael Freilich z washingtonského sídla NASA.

Růst hladiny moří podle NASA

Planeta se otepluje, a tak ledovce tají stále rychleji. „Nehovoříme o nějakém futuristickém scénáři. Údaje zaznamenané v posledních letech mě osobně hodně znepokojují,“ upozornil specialista NASA na ledovce Tom Wagner.

Rychlé tání v Grónsku

Vědci k získávání dat využily senzory, které umístily na paluby linkových letadel. „Přístroje jsou tak citlivé, že když jsou namontované v letadle ve výšce 40 tisíc stop (12 kilometrů), tak dokážou zvýšení způsobené deseticentem položeným naplocho na rovné zemi,“ uvedl Freilich.

Obzvláště rychle tají ledovce v Grónsku. V uplynulé dekádě zde ročně v průměru odtálo 303 gigatun ledu, zatímco na Antarktidě to bylo 118 gigatun za rok.

„Zjistili jsem, že ledové plochy tají rychleji, než se dosud očekávalo,“ uvedl odborník NASA na oceány Josh Willis. Proces se může dále zrychlovat. „Někdy v příštích dvaceti letech nás pravděpodobně postihne rychlejší vzestup hladiny moří, takže musíme být připraveni,“ dodal.