NASA nepodceňuje riziko srážky s asteroidy, připraví "willisovskou" misi

z filmu Armageddon

z filmu Armageddon Zdroj: Profimedia.cz

Čas od času drží divák nad pytlíkem brambůrků palce Bruce Willisovi, aby se mu podařilo zachránit lidstvo před dopadem ničivého asteroidu. Přitom ví, jak všechno ve filmu Armageddon dopadne. Americká NASA ale nyní připravuje skutečný program mise, která by případný asteroid na kolizní dráze buď zničila, nebo odklonila mimo Zemi.

NASA už začala s výcvikem skupiny astronautů, kteří mají zkoumat povrch asteroidu, hledat na něm minerály, případně najít způsob, jak ho zničit. Bezpilotní mise by na asteroid mohla vyrazit okolo roku 2016, první lidé by to měli zkusit koncem dvacátých let.

Server Sme.sk píše, že půjde o výrazné překročení současných lidských limitů; člověk se nejdále dostal na Měsíc, který je od Země kousek – pouhých 384 tisíc kilometrů.

Mise na asteroidy přitom musí počítat se vzdáleností téměř pět milionů kilometrů. Celá operace by trvala asi rok, z čehož měsíc astronauti stráví na samotném asteroidu.

„Asteroidy jsou pro nás zajímavou výzvou, vzhledem k tomu že i ty velké mají poměrně malou gravitaci. Musíme proto najít způsob, jak ukotvit přístroje i nás samotné k povrchu,“ řekl pro Daily Telegraph major Tim Peake, bývalý testovací pilot vrtulníků v britské armádě. armáde.

Není důvod k panice, ale pád asteroidu není nerálný

Peake bude ve skupině, která začne příští měsíc s přípravou na cestu. Nezaručuje mu to automaticky místo v misi, ale naznačuje, že bude v užším výběru. Spolu s dalšími pěti astronauty se bude připravovat na dně moře, kde si budou zvykat na prostředí s nízkou gravitací. Dělit se budou o jednu pobytovou kapsli.

Kolem 4700 asteroidů je natolik blízko a mají takovou velikost, že mohou znamenat hrozbu pro Zemi. Není to ale podle ústavu důvod k panice. Pro NASA je potencionálně nebezpečný takový asteroid, který by díky své velikosti přečkal ohromný žár při průletu atmosférou a na povrchu Země by způsobil přinejmenším regionální katastrofu.

Nyní uváděný počet takových asteroidů je menší než v minulosti, ale je podle úřadu větší pravděpodobnost, že zkříží dráhu Země.

Asteroid, neboli planetka, je malé těleso většinou nepravidelného tvaru obíhající kolem Slunce nebo jiné hvězdy. V naší sluneční soustavě se taková tělesa nacházejí zejména v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Za planetky se považují obvykle tělesa větší než 100 metrů. Menší se nazývají meteoroidy.

Náraz asteroidu o velikosti 40 metrů po průchodu atmosférou by podle NASA měl na Zemi účinek jaderné bomby o síle tří megatun. Celou Zemi by vážně poškodil asteroid o velikosti asi dvou kilometrů. Úder podobného rozsahu se ale nepředpokládá více jak dvakrát za milion let, dodal úřad.