Těžba vzácných kovů ve vesmíru? Prý realita budoucnosti

Těžba na asteroidech by se musela vyrovnat s tamní nízkou gravitací.

Těžba na asteroidech by se musela vyrovnat s tamní nízkou gravitací. Zdroj: Planetary Resources

V blízkosti Země se pohybují tisícovky asteroidů, zhruba stovka jich je ale podle odhadů vhodná pro těžbu a snadněji dostupná než Měsíc. Planetary Resources proto chtějí nejdřív dobře zmapovat terén.
Planetary Resources chtějí na oběžnou dráhu do dvou let vyslat teleskop, který má monitorovat asteroidy a vybírat ty nejvhodnější pro těžbu.
Malé asteroidy by prý mohly být pomocí speciálního vesmírného zařízení přeneseny na oběžnou dráhu Měsíce. Další možností je svést jeho dráhu blíž k Zemi, aby těžba na něm byla co nejpřístupnější.
Samotnou těžbu by podle plánů firmy mohly provádět roje na dálku ovládaných vesmírných robotů.
Odhadovat, kdy by se mohla těžba v reálu spustit, Planetary Resources nechtějí. Analýza kalifornského Keck institutu pro vesmírné studie ale odhaduje, že pětisettunový asteroid by mohl odtažen na oběžnou dráhu Měsíce do roku 2025, a to za cenu zhruba 2,6 miliardy dolarů.
7
Fotogalerie
Na Zemi je jich nedostatek, přitom ve vesmíru přehršel. Na vzácné kovy jsou asteroidy v blízkosti naší planety nesmírně bohaté a jejich tamní těžba by mohla být zlatým dolem. Jenže investovat do vývoje potřebné technologie zatím nikdo neměl odvahu. Nově založená americká společnost Planetary Resources, kterou podporují i vlivné osobnosti jako známý filmový režisér James Cameron nebo spoluzakladatel Googlu Larry Page, to chce změnit. Zisky z těžby firma plánuje využít k dalšímu dobývání kosmu.

„Pokud vezmeme v úvahu vesmírné zdroje, je dalším logickým krokem cesta k asteroidům v blízkosti Země,“ prohlásil pro portál Space.com spoluzakladatel Planetary Resources Eric Anderson. „Jsou velmi hodnotné a energeticky snadno dosažitelné. Asteroidy u Země jsou ovocem sluneční soustavy, které visí opravdu velmi nízko.“

Takzvané platinové kovy, tedy ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium a platina, jsou na Zemi vzácné. Nacházejí se v malých koncentracích a bývají těžko dostupné, což jejich získávání značně prodražuje. Anderson tvrdí, že výskyt platinových kovů na Zemi není přirozený, protože se sem dostaly při dopadech asteroidů v hluboké minulosti planety.

Vzácné kovy ve vesmíru prý jen čekají na vytěžení. Obyčejný 500metrový asteroid, který je bohatý na platinu, podle Planetary Resources obsahuje ekvivalent množství všech platinových kovů, které byly v lidské historii vytěženy.

Jak by vesmírná těžba měla fungovat, si prohlédněte ve fotogalerii:

„Jakmile dostupnost těchto kovů vzroste, klesnou ceny všeho, včetně defibrilátorů, kapesních elektronických zařízení, televizí, počítačových monitorů, katalyzátorů,“ líčí další ze zakladatelů firmy Peter Diamandis. „S nadbytkem takovýchto kovů je budeme moci využívat v masové výrobě například palivových článků pro automobily.“

Ve vesmíru by mohly postupně vznikat „čerpací stanice“

Vydělané peníze podle Planetary Resources poslouží nejen společnosti samotné, ale přinesou pokrok ve zkoumání vesmíru a využití jeho nerostného bohatství. Zisková těžba by tak měla sloužit jako základní kámen k posílení kosmického průmyslu a pomoci k rozšíření lidského druhu napříč sluneční soustavou.

Řada asteroidů je zase bohatá na vodu. Vytěženou vodu chce firma prodávat přímo ve vesmíru, což má znamenat značnou úsporu oproti dopravě pozemské vody na oběžnou dráhu. Voda pro astronauty by tak nebyla jen součástí pitného režimu, ale využívali by ji k pěstování potravin, jako radiační štít kosmických lodí a jako zdroj vodíku a kyslíku.

Planetary Resources doufá, že její těžařské úspěchy povedou ke vzniku vesmírných „čerpacích stanic“, kde bude možné doplnit palivo nejen satelitům, ale také lodím směřujícím k Marsu.