NASA vyslala do kosmu teleskop, který bude pozorovat černé díry

Letoun nesoucí raketu nesoucí teleskop

Letoun nesoucí raketu nesoucí teleskop Zdroj: ctk

Projekt NASA – teleskop NuSTAR
Projekt NASA – teleskop NuSTAR
Projekt NASA – teleskop NuSTAR
Projekt NASA – teleskop NuSTAR
4
Fotogalerie
Spojené státy vypustily do vesmíru teleskop NuSTAR, který bude z oběžné dráhy kolem Země pátrat po černých dírách. Satelit vynesla na orbitu raketa Pegasus, která odstartovala ze speciálně upraveného letadla.

Letadlo Stargazer odstartovalo z tichomořského atolu Kwajalein. Na jeho spodní části byla zavěšená raketa Pegasus s teleskopem. Během hodiny letu Stargazer vystoupal do výšky 12 kilometrů a v 18:00 SELČ uvolnil raketu.

Raketa Pegasus pět vteřin klesala volným pádem, než se zažehly její motory. V následujících 13 minutách pak vystoupala do výšky zhruba 600 kilometrů nad zemským povrchem, kde uvolnila teleskop, který bude v této výšce Zemi obíhat.

NuSTAR je relativně malé výzkumné zařízení. Teleskop je podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) velký asi jako běžná lednička a váží 350 kilogramů.

Na oběžné dráze bude NuSTAR sledovat rentgenové záření přicházející z vesmíru. Vědci chtějí s jeho pomocí pátrat po černých dírách v naší Mléčné dráze i v jiných galaxiích. Zaměří se i na další exotické vesmírné objekty, které lze jen těžko sledovat běžným způsobem, například na neutronové hvězdy.

Na činnost teleskopu NuSTAR měl podle plánů NASA navázat větší rentgenový teleskop GEMS, který Američané chtěli vyslat do kosmu za dva roky. Projekt teleskopu GEMS však NASA minulý týden zrušila, protože hrozilo překročení jeho rozpočtu až o třetinu.