Návratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém kraji

Návratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém kraji

Návratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém kraji

Pronájem anebo do vlastního? Tuto otázku si za alespoň jednou za život položí každý z nás. Přitom jde spíše o pocitové než racionální rozhodnutí. Průměrná doba návratnosti investic do vlastního bytu v České republice je 23 let. Vyplývá to z nedávno uveřejněné studie Raiffeisen stavební spořitelny, která porovnávala investici do vlastního bydlení s dlouhodobým pronájmem. Výpočty jsou orientační, mohou ale pomoci v rozhodování.

Kde se nejrychleji vyplatí investice do koupě bytu

Studie namátkově porovnala ceny pronájmů s cenami koupi bytu za m2 ve 115 vybraných lokalitách. Z výsledků vychází, že nejrychleji by se měla investice do vlastního bydlení vracet v Jirkově (11 let), Teplicích (13 let) a Mostě (15 let). Naopak nejdéle to potrvá v Domažlicích (28 let), v Mělníku (28 let) a v Otrokovicích (29 let).

Na úrovni krajů je ekonomicky nejefektivnější si pořídit byt v Ústeckém kraji, kde se finance vložené do koupě bytu vrátí v průměru za 18 let. Mezi méně efektivní oblasti patří Středočeský kraj nebo Pardubický kraj, kde se návratnost investice v průměru pohybuje na 25 letech.

Návratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém krajiNávratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém kraji

Koupit byt v Praze nebo v Brně

Nejvyšší pořizovací náklady na koupi bytu jsou tradičně v Praze. Zde se průměrná cena za metr čtvereční vyšplhala na 107 555 Kč. Ze studie lze vidět, že Brno je levnější než Praha, pokud porovnáváme průměrnou cenu za metr čtvereční. Podíváme-li se však na poměr Koupě/Pronájem a dobu návratnosti tento rozdíl se výrazně snižuje.

Ukázka ze studie: města Praha a Brno
Ukázka ze studie: města Praha a BrnoUkázka ze studie: města Praha a Brno

Pokud je návratnost investice kratší než 25 let, je nákup nemovitosti odborníky vnímán jako dobré rozhodnutí. Cenové hladiny se v různých městech samozřejmě liší. Výrazné rozdíly jsou např. mezi byty v Karviné a byty v hlavním městě. Obecně však lze říci, že podle studie bydlení ve vlastním bytě vychází ve třech čtvrtinách případů výhodněji než bydlení v pronájmu.

Podle vyjádření různých realitních expertů nabírá realitní trh rostoucí tendenci a dá se tak očekávat, že nemovitosti budou postupně zdražovat. Ostatně už nyní hlásí některé realitní společnosti zdražování nemovitostí, především pak v Praze a ve Středočeském kraji. Podobný vývoj očekávají také hypoteční experti, podle kterých je současná úroková míra u hypoték na svém historickém minimu a zákonitě musí v horizontu měsíců začít růst.

Návratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém krajiNávratnost investice do bydlení? Nejrychleji v Ústeckém kraji