Návrhář Galliano byl za antisemitské výpady odsouzen k podmíněné pokutě

John Galliano

John Galliano Zdroj: ctk

Britský módní tvůrce John Galliano byl dnes v Paříži odsouzen k podmíněné pokutě 6 tisíc eur (146 tisíc korun) za antisemitské výpady, jichž se dopustil loni v říjnu a letos v únoru. Prokuratura navrhovala pokutu přinejmenším 10 tisíc eur.

Podle jedné ze dvou posuzovaných žalob Galliano v říjnu v pařížské kavárně jedné návštěvníci řekl, že je „zk… škaredá židovská děvka“. Za tento výrok mu soud vyměřil pokutu dva tisíce eur. Podle druhé žaloby v únoru tamtéž jiné ženě řekl, že je „špinavý židovský ksicht“, a jejího společníka prý označil za „zk… asiatského bastarda“. Soud ho za to potrestal dalšími 4 tisíci eur pokuty.

Oba tresty jsou podmíněné. Ve francouzském právním řádu znamená, že Galliano nebude muset pokutu zaplatit, ale trest bude zaznamenán v jeho trestním rejstříku.

Móda s hodnotami tolerance

Galliano byl v obou případech opilý. U soudu přiznal závislost na alkoholu, uspávacích prášcích a uklidňujícím léku valiu. Řekl, že si moc dobře nevzpomíná, co se stalo, a že byl tehdy pod velkým pracovním tlakem a bral stále víc léků. Popřel ale, že by byl přesvědčením antisemita a rasista. Soud ale došel k názoru, že módní tvůrce „si dostatečně uvědomoval, co dělá, přestože byl (v době činu) ve špatném stavu“.

Podle francouzského trestního zákona hrozilo Gallianovi až půl roku vězení a pokuta až 22 500 eur. Prokuratura však trest vězení vůbec nenavrhovala. Soud nakonec přistoupil pouze k podmíněnému trestu se zdůvodněním, že se Galliano při přelíčení omluvil lidem, které urazil. Soudce také podotkl, že ve svém díle zastával módní tvůrce „hodnoty tolerance“.