Návštěvníci francouzské zoo chtějí strávit noc s medvědem

Netradiční ubytování v zoologické zahradě ve městě La Flèche na západě Francie.

Netradiční ubytování v zoologické zahradě ve městě La Flèche na západě Francie. Zdroj: Profimedia.cz

"Jediné, co vám nemohou zaručit, je to, jestli vás přijde navštívit.." Řeč je o ledním medvědu jménem Taiko, který sdílí každou noc svůj rozlehlý výběh s návštěvníky zoologické zahrady ve městě La Flèche na západě Francie. Ti si ovšem v noci hoví pěkně pohodlně v teploučku.

„Noc u medvědů“, atrakce, kterou zoo zahájila loni v říjnu, se těší obrovskému zájmu. Návštěvníci jsou ubytováni ve tříhvězdičkové chatě pro šest osob, jejíž obrovitá okna mají výhled přímo do výběhu medvěda. Vyprodáno je až do konce letošního roku, a to i během pracovního týdne, ačkoli cena není z nejlevnějších: 200 eur (5400 Kč) na dospělou osobu za noc.

Tato atrakce ilustruje novou strategii francouzských zoologických zahrad, které stále častěji nabízejí ubytování uprostřed divé zvěře, aby přilákaly návštěvníky a zajistily si budoucnost.

Zoo v La Flèche nasadila silný kalibr: luxusně zařízená dřevěná chata s krbem a hydromasážní vanou má z obývacího pokoje přímý výhled na bazén Taika a jeho družky Katinky. Ty je možno pozorovat, jak plavou, rovnou z gauče. V ceně je večeře se šampaňským.

Netradiční ubytování v zoologické zahradě ve městě La Flèche na západě Francie.Netradiční ubytování v zoologické zahradě ve městě La Flèche na západě Francie. | Profimedia.cz

„Přáli jsme si, aby se tu hosté cítili jako v jakémsi prostoru mimo čas, přímo uprostřed zvířat,“ vysvětluje majitel zoo Stéphane Da Cunha. Dojem ještě zvyšují noční koncerty arktických vlků a jiný řev dravé zvěře.

Zoo v La Flèche, založená v roce 1946, byla prodělečná až do roku 2013, kdy byla otevřena první chata a kdy zájem návštěvníků ožil. Zahrada jich má nyní osm. Leží mezi výběhy vlků, tygrů a lemurů a každá z nich je vyzdobena tak, aby to připomínalo zvířata, uprostřed nichž stojí.

Do roku 2016 má být otevřeno dalších šest chat a poté zoo chystá rozsáhlý projekt africké savany s hotelovým komplexem. Investice do chat (nejluxusnější je zatím „medvědí“, která přišla v přepočtu na 8,1 milionu Kč) by se vzhledem ke stále stoprocentní obsazenosti měly vrátit během několika let, soudí Da Cunha.

Kromě La Flèche začaly ubytování nabízet i další zoologické zahrady či parky, jako je Cerza na západě země nebo Sainte-Croix na severovýchodě, kde v parku s evropskou faunou bude k dispozici 50 lůžek. Na přenocování v nejdražší chatě po boku vlků musejí zájemci čekat téměř rok a půl, uvádí mluvčí zahrady Clément Leroux. V zoologické zahradě Le Pal na jihu Francie budou počátkem letošního roku nabízet ubytování v 31 chatách. „Poptávka je vysoká,“ říká její ředitel Arnaud Bennet.

Veřejnost si stále žádá novinky a zoologické zahrady nemají jinou možnost, než je nabízet, uvádí Sophie Hubersonová z francouzského syndikátu rekreačních a kulturních zařízení. Všechny zoologické zahrady, které zřídily taková neobvyklá ubytování, zaznamenaly růst návštěvnosti, konstatuje a předpovídá, že se všechny vydají touto cestou.

Netradiční ubytování v zoologické zahradě ve městě La Flèche na západě Francie.Netradiční ubytování v zoologické zahradě ve městě La Flèche na západě Francie. | Profimedia.cz

Cílem zahrad je prodloužit dobu návštěvy, aby lidé využívali občerstvení a dalších služeb na místě, a také návštěvníky navnadit, aby přišli i příště.

„Tvrdili nám, že to nemůže fungovat. Ale dnes k nám lidé přijíždějí na dovolenou,“ zdůrazňuje.