Návštěvníci zlínského festivalu uvidí 40 německých filmů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zlínský filmový festival pro děti a mládež se bude příští rok věnovat německé kinematografii. Diváci uvidí čtyři desítky německých snímků určených pro všechny generace. Letos se 54. ročník přehlídky zabýval polskou kinematografií.

„V rozsáhlé dětské a mládežnické sekci budou uvedeny nejen filmy klasické jako Emil a detektivové, ale i ty současné, například Almanya - Vítejte v Německu,“ uvedla dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová. Pořadatelé chtějí nabídnout v dětské a mládežnické sekci i ve výběru filmů snímky s různými tématy. Například Almanya pojednává o aktuální problematice Turků v Německu. „Je to o tom, jak se Turci dostali do Německa. Toto aktuální téma je humorně pojato,“ podotkla Hynštová.

V minisekci zlatého fondu se mohou diváci podle ní těšit na filmové klenoty režisérů Fritze Langa, Wernera Herzoga, Rainera Wernera Fassbindera, Volkera Schlöndorffa či Caroline Linkové. „Berlín jako město plné filmových příběhů dalo vzniknout další podsekci, ve které se na plátně objeví filmy jako My děti ze stanice ZOO, Nebe nad Berlínem či Lola běží o život,“ podotkla dramaturgyně. Němečtí filmaři budou zastoupeni také v mezinárodních porotách, řada z nich bude součástí delegací k filmům.

Festival se v příštím roce bude konat od 29. května do 3. června. Letos ho navštívilo 107.000 lidí, nabídl 365 filmů z 55 zemí.