Nebel i Krteček v Třeboni? Na Anifilmu

Bezmála tři stovky filmů nabídne letošní festival Anifilm, který se v Třeboni koná od 3. do 8. května.

Osobnosti animovaného filmu míří do Třeboně. Ať už osobně, nebo virtuálně. Svým poradním hlasem přispěl i světoznámý americký kreslíř a režisér Billa Plympton. Ten exkluzivně pro Anifilm vybral pásmo krátkých filmů, jež byly pro jeho tvorbu zásadní.

Nebude chybět ani vzpomínka na Zdeňka Milera, autora Krtečka. To vše bude doplněné řadou dalších programů, dílnami animace a novou znělkou o magii vody z rybníka Svět.

„Velice nás těší počet filmů, které se nám podařilo do Třeboně získat. Jen celovečerních soutěžních filmů je oproti loňskému roku dvakrát tolik. A všechny soutěžní filmy jsou snímky, které se pyšní mnoha festivalovými cenami z celého světa, pozitivními kritikami a velkým diváckým ohlasem,“ říká ředitelka Anifilmu Aida Abbasová.

Celkem budou mít diváci na výběr 288 filmů, z toho sedmašedesáti soutěžních, zbytek je nesoutěžní. Třeboňský festival se opět stane místem, kde se potkají fanoušci, profesionálové a tvůrci, ale také studenti a žáci. Zejména pro ně jsou určené dílny animace. Velkým lákadlem je tentokrát jednodenní scenáristický workshop s legendou estonské animace Priitem Pärnem. „Pro jeho filmy je typický černý humor, hravý surrealismus a jedinečný výtvarný styl. Workshop bude zaměřený na způsob vytváření příběhu pro animovaný film,“ upřesnila mluvčí Anifilmu Gabriela Zajícová.

Podrobný program je dostupný na adrese www.anifilm. cz. K nejlákavějším promítáním bude patřit kompletní nominační pětice krátkých animovaných filmů z letošního udílení Oscarů, celovečerní trháky loňska, animované horory a dokumenty.

„Letos promítáme v Divadle J. K. Tyla, v kině Světozor, nově v loutkovém divadle a večer po setmění na Masarykově náměstí. Chybět nebude ani populární projekce na rybník Svět. Školičky animace se nově přesunuly do Besedy, výstavy se konají v Zámecké galerii a ve foyer divadla. Festivalové centrum bude v kině a workshopy a semináře v salonku hotelu Zlatá hvězda,“ upřesnil producent Anifilmu Tomáš Rychecký.

Další letošní novinkou je zastřešená zóna na zámeckém nádvoří, kde bude možné sledovat na velké obrazovce některé z doprovodných programů Anifilmu. Vstup je tam zdarma, stejně jako na večerní promítání na Masarykově náměstí a na hladině rybníka Svět, na výstavy a také na projekce a divadla pro děti a školy. Jednorázová vstupenka do promítacích sálů nebo do festivalového klubu stojí padesát korun.