Nechat si zavázat boty ministrovi neprošlo

rozvázané tkaničky, ilustrační foto

rozvázané tkaničky, ilustrační foto Zdroj: hartboillot.com

Je výmluvným obrazem ponížení, shýbá-li se člověk k botě druhého, aby mu zavázal tkaničky. Právě kvůli této úsluze se snesla kritika na indického ministra poté, co televize zachytila mladíka, který se shýbá k jeho nohám a šňěruje mu boty. V Indii, kde je stále zakořeněné vnímání společenských kast, ačkoli byly kasty zákonem zrušeny v roce 1950, jde o velmi citlivou věc. Ministr poklesek vysvětlil zdravotními potížemi a omluvil se. také slíbil, že si raději pořídí boty bez tkaniček.

Vše se stalo, když se Gauri Šankar Bisen, ministr vlády středoindického státu Madhjapradéš, účastnil veřejné akce. Seděl přitom na pódiu s rozvázanými botami, čehož si všiml syn jednoho z jeho přátel. Chlapec tedy k ministrovi přispěchal a tkaničky zavázal. „Věděl, že jsem nedávno měl operaci srdce a operaci kýly. Lékaři mi řekli, že bych se neměl moc ohýbat,“ snažil se vysvětlit ministr. Věc, s níž si dokázal poradit král Míroslav převlečený za zahradníka, když se ho pyšná Krasomila snažila přinutit ke stejné úsluze, měla v případě indického ministra delší a nepříjemnější dohru.

Jeden z místních politiků nenechal na Bisenovi nit suchou a mimo jiné prohlásil, že to byla „nejhnusnější věc“, jakou za 31 let své politické kariéry viděl. Bisen své politické protivníky obvinil, že celou záležitost schválně navlékají na přetrvávající problematiku rozdělení indické společnosti na kasty. Bisen se za to, že si nechal zavázat tkaničky, omluvil. Zároveň tvrdí, že si už koupil šest párů bot bez šněrovadel.