Nechtěný Windows 10 uživatelce vyřadil počítač. Teď dostala čtvrt milionu

Nikdo z uživatelů Windows si nepřeje nic víc, než aby "desítky" běhaly, jak mají

Nikdo z uživatelů Windows si nepřeje nic víc, než aby "desítky" běhaly, jak mají Zdroj: Repro Strategie

Americký počítačový gigant Microsoft přistoupil na dohodu s uživatelkou systému Windows z Kalifornie. Teri Goldsteinová společnost zažalovala poté, co jí byl na počítači automaticky aktualizován systém na Windows 10. Microsoft uživatelce mimosoudně zaplatí deset tisíc dolarů (cca 247 tisíc korun).

Goldsteinová dlouhou dobu používala na počítači ve své cestovní kanceláři starší Windows 7. Během loňského roku si však počítač sám, bez jejího povolení, stáhnul aktualizaci nejnovější verze, Windows 10. Ta je pro uživatele předchozích variant 7 a 8 zatím zdarma.

Vlivem nezdařilé aktualizace se podle Goldsteinové stal její počítač nestabilní a nepoužitelný k běžné práci. Pomoci jí nedokázala ani technická podpora Microsoftu, podnikatelka se tak rozhodla společnost zažalovat. „Nikdy jsem o Windows 10 neslyšela a nikdo se mě nezeptal, zda chci systém aktualizovat,“ řekla Goldsteinová pro Seattle Times.

V soudním řízení požadovala americká podnikatelka proplacení nového počítače a náhradu ušlého zisku. I když Microsoft svou vinu popírá, mimosoudně se s uživatelkou minulý měsíc vyrovnal. Údajně kvůli tomu, aby předešel případným nákladům na soudní řízení.

Microsoft se dostal pod palbu kritiky ohledně aktualizací také v únoru. Uživatelům, kteří mají nastavené automatické bezpečnostní aktualizace, instaloval nový systém Windows 10 bez jejich vědomí. Nabízí však uživatelům měsíční zkušební lhůtu, během které se mohou vrátit k původnímu systému.

Do systému Windows 10 vkládá Microsoft velké naděje. Pomocí tohoto systému by chtěl sjednotit různé verze mezi uživateli, což by mělo zjednodušit údržbu operačního systému. Zároveň je však systém kritizován za to, že nepodporuje množství staršího softwaru, rovněž o svých uživatelích sbírá informace a analyzuje jejich chování. To mnozí považují za zásah do soukromí. Windows 10 v současnosti používá asi 300 milionů lidí.