Nejbohatší Francouzka přišla o kontrolu nad svým životem a majetkem

Liliane Bettencourtová (vlevo) a její dcera Francoise

Liliane Bettencourtová (vlevo) a její dcera Francoise Zdroj: ctk

Soud zbavil svéprávnosti hlavní majitelku kosmetického impéria L'Oréal, devětaosmdesátiletou miliardářku Liliane Bettencourtovou. Naplnily se tak její nejhorší obavy, že se její život a majetek dostane pod kontrolu dcery Francoise.

Soud nařídil, aby nejbohatší Francouzka dostala zákonného optarovníka. Poručníkem Bettencourtové bude její nejstarší vnuk Jean-Victor Meyers, majetek a dědictví bude spravovat její dcera Francoise.

Právní zástupce dědičky L'Oréalu oznámil, že se jeho klientka odvolá, nicméně to nemění fakt, že dnešní verdikt okamžitě nabyl účinnosti.

Francouzská média spekulují, že Bettencourtová trpí demencí a Alzheimerovou chorobou. V neděli pohrozila, že jestli bude dána pod poručnictví dcery, Francii opustí. Její dcera se už dlouho snažila zbavit matku svéprávnosti, ačkoli koncem roku se obě ženy dohodly, že sporů zanechají. V létě však vypukly znovu poté, co stará paní prohlásila, že by dcera měla vyhledat pomoc psychologa.

Rodinný spor se týkal hlavně miliardy eur (25 miliard korun), kterou zejména formou uměleckých darů a proplácení životních pojistek podle názoru dcery na její matce vylákal mondénní francouzský fotograf François-Marie Banier.

Případ dostal i politický nádech, protože se ukázalo, že se Bettencourtová zapletla do skandálu s nelegálním financování prezidentské kampaně, údajnými daňovými úniky a praním špinavých peněz. Navíc o tom údajně věděla manželka bývalého ministra práce Erika Woertha, která byla správkyní jejího majetku v letech 2007 až 2010. Úřad francouzského prezidenta však zároveň odmítl, že dědička L'Oréalu, jejím majetek se odhaduje na 16 miliard eur (přes 395 miliard korun), finančně podpořila volební kampaň Nicolase Sarkozyho.