Nejčastěji se loni vykrádaly chaty ve Středočeském kraji

Nejvíce se v loňském roce vykrádaly rekreační objekty ve středních Čechách, kde došlo k 1304 vloupáním. Na opačném pólu figuruje Karlovarský kraj se 142 násilnými vniknutími. Celkem v Česku došlo k 4846 vloupáním do těchto objektů, sdělila ČSOB Pojišťovna na základě statistik Policie ČR.

Řadu chatařů tak může při první letošní návštěvě po zimě čekat nepříjemné překvapení v podobě vyloupené nemovitosti. Mimo hlavní sezonu se totiž chaty a chalupy stávají častěji terčem zlodějů. „Přes zimu jsou rekreační objekty pro zloděje snadnějším cílem. Z našich statistik vyplývá, že je až dvakrát větší pravděpodobnost, že dojde ke vloupání než v průběhu letních měsíců. Často se přitom stává, že tyto škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po ‚zimním spánku‘ opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Krádeže vloupáním do rekreačních objektů (rok 2011)
Středočeský kraj: 1304
Plzeňský kraj: 428
Jihočeský kraj: 379
Moravskoslezský kraj: 376
Jihomoravský kraj: 363
Liberecký kraj: 352
Ústecký kraj: 321
Královéhradecký kraj: 248
Kraj Vysočina: 219
Olomoucký kraj: 205
Praha hl. město: 174
Zlínský kraj: 172
Pardubický kraj: 163
Karlovarský kraj: 142
Celkem: 4846
Pramen: ČSOB Pojišťovna na základě statistik Policie ČR

ČSOB Pojišťovna je univerzální pojišťovna, která nabízí široké spektrum životních i neživotních pojištění občanům, malým a středním podnikatelům i největším korporacím. V současné době spravuje téměř jeden milion pojistných smluv. Měřeno předepsaným pojistným je aktuálně třetí největší pojišťovnou na domácím trhu. Tři čtvrtiny jejích akcií vlastní belgická pojišťovna KBC Verzekeringen NV z nadnárodní skupiny KBC, 25 % drží Československá obchodní banka.