Nejdražší byty ve středních Čechách jsou kolem Prahy

Nejdražší byty ve Středočeském kraji můžeme najít v okrese Praha-západ a Praha-východ, především v takových sídlech, jako jsou Říčany, Černošice, Roztoky, Hostivice. V těchto lokalitách přesahovala ještě v roce 2010 cena staršího standardního bytu magickou hranici dvou milionů korun.

S rostoucí vzdáleností od Prahy ceny bytů klesají, nejnižší ceny bytů v kraji najdeme např. v Rožmitálu pod Třemšínem, Březnici nebo ve Zruči nad Sázavou, kde lze pořídit srovnatelný byt přibližně za poloviční cenu. Pro vývoj cen starších bytů ve Středočeském kraji mezi prvním čtvrtletím 2009 a stejným obdobím roku 2010 je, stejně jako ve zbytku republiky, charakteristický výrazný pokles cen. V prvním čtvrtletí roku 2010 se průměrná cena standardního bytu ve Středočeském kraji snížila oproti stejnému období předchozího roku 2009 o téměř devět procent.

Propad cen bytů o rok později byl sice méně výrazný, avšak také nezanedbatelný, průměrná cena standardního bytu ve Středočeském kraji klesla oproti stejnému kalendářnímu období předchozího roku o necelých sedm procent. Prozatím se ustálila na průměrné ceně standardního bytu, zhruba 1,5 milionu korun, celkový pokles cen za uváděné dvouleté období byl 15 procent, podobně jako průměr ČR. Největší propad ceny letos zaznamenala města Úvaly (o 20,4 %), Český Brod (o 19,9 %) a Beroun (o 19,1 %). Ceny bytů v posledním roce vzrostly pouze ve čtyřech městech Středočeského kraje – Říčanech (o 9,5 %), Městci Králové (o 5,5 %), Sedlčanech (o 3,2 %) a Vlašimi (o 3,4 %). V ostatních městech v tomto období ceny bytů stagnovaly nebo klesaly.