Nejdražší kultura Evropy je v Londýně. Pražská patří k levným

Londýn

Londýn Zdroj: siddhu 2020 CC BY 2.0 Flickr

Lidé, kteří v Evropě vyrážejí za kulturou, utratí nejvíce peněž v britské metropoli. Zjistil to průzkum britské pošty, která podle stanice BBC porovnávala údaje z 12 velkých evropských měst. České hlavní město skončilo v tomto srovnání jako třetí nejlevnější v Evropě.

Za návštěvu galerie, muzea, opery, baletu, koncertu klasické hudby a vybrané historické památky zaplatí v Londýně dva lidé celkem 256 liber (8900 korun). Na druhém konci žebříčku je Varšava, kde podobné kulturní menu vyjde na méně než třetinu, v přepočtu okolo 2430 korun.

Varšavu mezi levnějšími kulturními metropolemi následuje Budapešť a hned za ní Praha, kde Britové spočítali tyto výdaje na 93 liber (3230 korun).

Průzkum uskutečnila poštovní divize zaměřená na poskytování cestovních služeb a zaměřila se na města, která podle ní nabízejí kulturní zážitky na vysoké úrovni. Rozdíly v cenách jednotlivých kulturních odvětví se přitom v různých městech liší dramaticky.

„Znamená to, že nadšenci do kultury mohou ušetřit stovky liber, když si dají před cestou tu práci (se zjišťováním cen) a vymění drahá města za ta levnější,“ řekl BBC Andrew Brown, který průzkum vyhodnotil. A tak zatímco na balet se podle něj vyplatí jet do Budapešti, kde je více než šestkrát levnější proti Londýnu, za operu lidé nejvíce ušetří ve Varšavě, neboť tam vyjde pouze na 20 liber, zatímco v britské metropoli stojí 117.

Londýn vyšel z průzkumu jako nejdražší i přesto, že tam ceny za posledních pět let klesly o 21 procent. Ještě větší pokles ovšem potkal za stejné období ceny kulturních podniků v Římě (36 procent) a ve Vídni (27 procent). Největší cenový nárůst naopak zaznamenal Amsterdam, kde je nyní kultura o 37 procent dražší než v roce 2009.