Nejdražší počítačová hra v historii. Vývoj přišel na pět miliard korun

Počítačová hra GTA V

Počítačová hra GTA V

Větší rozpočet než filmové trháky měla nejnovější počítačová hra GTA V. Vývojářská a distribuční firma Take-Two a její studio Rockstar utratila za vývoj a marketing svého nejnovějšího počinu, hry GTA V, neuvěřitelných 170 milionů liber (265 milionů dolarů respektive více než pět miliard korun) a uzmula si tak titul „Nejdražší hra v historii“. Tvrdí to alespoň skotský list The Scotsman.

Kromě primátu v kategorii nákladnosti mezi hrami však GTA V snese také srovnání s rozpočty filmů jako Avatar, Avengers, Osamělý jezdec, John Carter: Mezi dvěma světy nebo Na vlásku. Webový server WCCFTech.com upozornil, že právě tyto filmy měly rozpočet nižší, než GTA V. Do rozpočtů těchto velkofilmů se však nezapočítávají výdaje na marketing, které mají vlastní zpravidla neveřejné rozpočty. Odhaduje se však, že jejich výše zpravidla představuje polovinu produkčního rozpočtu.

Průměrný rozpočet na vývoj dosavadních „běžných“ her doposud dosahoval zhruba 24 milionů dolarů, přičemž vrcholné hry jako Crysis 3, Halo 3 nebo Skyrim stály svá studia mezi 60 až 85 miliony dolarů.

Take-Two a její Rockstar nad vývojem páté hry z legendární série Grand Theft Auto strávily symbolických pět let a věří, že v příštím roce prodá přes 25 milionů kopií. Tím by měly překročit rekordní jednu miliardu liber tržeb (tedy přes 30 miliard korun). Blížící se termín vydání hry se rovněž projevil na vývoji ceny akcií Take-Two, které za uplynulý rok vyskočily z 10,2 dolaru za akcii na 18,2 dolaru za akcii. Oficiální prodej nového titulu bude zahájen 17. září.