Nejdražší telefony Samsungu a Applu nejdou na odbyt

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 Zdroj: Repro z MobilMania.cz

Jihokorejská společnost Samsung v minulém měsíci ztratila 25,3 miliardy dolarů, což je více než hodnota celé konkurenční společnosti Sony. Došlo k tomu poté, co nová vlajková loď mezi chytrými telefony jihokorejského výrobce — Galaxy S4 — nenaplnila očekávání. Od 26. dubna, kdy odstartoval prodej nového klíčového modelu, spadly akcie společnosti, jejíž logo nese přibližně každý třetí na světě prodaný telefon, o téměř 11 procent.

Samsung odmítá komentovat vývoj prodaných kusů. Nicméně americké investiční banky JP Morgan Chase & Co. a Morgan Stanley, na jejichž doporučení řada velkých investorů slyší, snížily v červnu svá očekávání ohledně zisku Samsungu za druhé čtvrtletí a počtu prodaných telefonů S4. JP Morgan nyní počítá s tím, že Samsung prodá do konce roku jen 60 milionů kusů svého nejdražšího modelu namísto původně očekávaných 80 milionů.

Podobné obtíže nyní trápí i další výrobce dražších telefonů. Akcie amerického Applu oslabily měsíc po uvedení iPhonu 5 o 9,4 procenta. Zákazníci v současné době nemají zájem o nejdražší modely, pokud nejsou dostatečně inovativní.

„Spotřebitelé nemají žádný pádný důvod koupit si S4, protože nenabízí o moc více než její předchůdce,“ uvedl pro Bloomberg Oh Sang Woo, analytik soulské společnosti Leading Investment & Securities. „Čínské společnosti začínají být pro Samsung větším nebezpečím než pro její konkurenty,“ uvedl v narážce na čínskou společnost ZTE, která prodává chytré telefony za sto dolarů, tedy asi osminu toho co stojí S4 či iPhone 5.