Nejen do zelených budov patří úsporné výtahy

Nové technologie významně šetří energii na provoz výtahů a eskalátorů. Hodí se tak do zelených budov. Patentovanou technologii Gen2 vybavenou speciálními pohonnými jednotkami vyvinula společnost Otis.

Ve srovnání se standardními neregeneračními pohony mají údajně až o 75 procent nižší spotřebu energie. Inovovaný pohon vrací nahromaděnou energii při cestě plně naloženého výtahu dolů či prázdného nahoru zpět do elektrické sítě budovy, kde ji může využít jiné zařízení. Předchozí neregenerační systém zatěžoval budovu odpadním teplem. Gen2 kvůli plochému polyuretanovému obalu ocelových pásů omezuje hlučnost a vibrace v kabině. Jízda je tišší a plynulejší. Dalším pokrokem je bezpřevodový stroj, jenž nevyžaduje dodatečné mazání. Standardní výbavou je frekvenční měnič pohonu výtahu, řada estetických možností konstrukce kabiny i ovladačových kombinací a dveří výtahu. Absence strojovny zase dovoluje použití nízké horní části šachty a její efektivní prostorové využití.

#####Přijede vždy nejbližší výtah

K řízení těchto výtahů se využívá systém RSR Plus vybírající ve skupině nejvhodněji postavenou kabinu, takže po stisknutí tlačítka přijede nejbližší výtah nebo kabina jedoucí stejným směrem. Pasažér přitom vybírá v zadávacím systému stanic Compass příslušné patro již před nástupem do klece. Předchází se tak přeplnění výtahu a cestující je dopraven do cílové stanice s kratší čekací dobou a menším počtem zastavení. Požadované patro se zadává buď magnetickou kartou, anebo ručně pomocí dotykových obrazovek a číselníků rozmístěných ve foyer. Bezpečnost zajišťuje systém nepřetržitě monitorující stav ocelových pramenů uvnitř lan. Systém zajišťuje obousměrnou komunikaci a neustále sleduje provoz výtahu.

#####Varianty osvětlení a designu

Tato nová generace výtahových technologií přináší i další výhody. „Systém využívá diodové osvětlení, které má až desetkrát delší životnost než zářivková světla,“ uvádí firma. Režim automatického vypínání poskytuje navíc významnou úsporu energie oproti běžným světlům. Stropní svítidla mohou být uspořádána od diskrétní úrovně po luxusní. Po stránce designérské se nabízí několik variant kabin od laminátu, nerezu, dřeva jako mahagon či třešeň po sklo, což v kombinaci s osvětlením dává řadu dekorativních efektů. Okázalost podtrhne podlaha z přírodní žuly či umělého kamene v podobě černého či šedého mramoru. Do větších obchodních komplexů se stále častěji instalují klece v provedení panoráma, které umožňuje výhled zevnitř do jejich atrií a foyer a zvenku působí jako dynamický prvek. Jednotky s technologií Gen2 jsou osazeny například v dosavadní nejvyšší budově světa Burdž Chalífa v Dubaji nebo nové administrativní budově Filadelfie v areálu BB Centra v pražské Michli.

#####Úsporné mohou být i eskalátory

Úspory se však netýkají pouze výtahů, v případě eskalátorů a pohyblivých chodníků s doplňkovými pohony ReGen uvádí Otis snížení spotřeby energie až o 60 procent. Systém automatického mazání snižuje ve srovnání se standardními jednotkami každoroční spotřebu oleje až o 98 procent. „Nižší spotřebu energie, a to až o 30 procent, má také diodové osvětlení našich eskalátorů a pohyblivých chodníků,“ dodává společnost. Na úsporné technologie se zaměřuje též další významný hráč na trhu. Systém bezolejnatého motoru KONE EcoDisc spotřebuje až o 70 procent méně energie než srovnatelný hydraulický pohon a o polovinu méně než převodový lanový pohon.