Nejhezčí výhled na Karvinsko? Třeba z šachetní věže

Vidět tak město z výšky. Karviná má o malebné vyhlídky nouzi. Ti, co si chtějí dopřát výhled, improvizují. Fotografové míří často na vodárenskou věž nebo do paneláku.

Kdo chce shlédnout na Karvinou nebo její okolí z ptačí perspektivy, musí na to oklikou. Hory ani rozhledny ve městě prostě nejsou, a tak zbývá zaplatit si vyhlídkový let, vyrazit na prohlídky šachetní věže nebo kostela.
Další šancí je obhlédnout město z některého z paneláků nebo vyšplhat na dřevěné ochozy starověkého hradiště. Úžasný je výhled z chodeb úřadu práce, který sídlí v budově vysoké čtyřicet metrů. Uchazeči o práci se mohou kochat pohledem na Beskydy. Sedmička takových míst našla víc.

Oběd v oblacích

Bývalá vodárenská věž v Bohumíně vévodí okolní krajině. Je odsud vidět až na Lysou horu nebo třeba do Polska. Ve výšce téměř čtyřiceti metrů si v ní mohou návštěvníci pochutnat na dobrém jídle či kávě a prohlížet si přitom okolí. Kdo chce, může se ve věži i ubytovat. „Opravená vodárenská věž přilákala do Bohumína spoustu turistů z celého světa. Dokonce až z Austrálie,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha. V Bohumíně je to nejznámější rozhledna.

Panelák pro fotografy

Panorama historického centra hyzdí panelák v ulici Markova, který v Karviné vyrostl v dobách hlubokého socialismu. Místní fotografové na něho nedají dopustit. Například Silvestr Szabó odsud pořídil krásné snímky náměstí T. G. Masaryka s kostelem Povýšení svatého Kříže. Celé historické centrum je odsud dobře vidět.
„Je pravda, že je to škaredý barák, ale fotky odsud nemají chybu,“ potvrzuje fotograf Silvestr Szabó. Panelový dům měří pětatřicet metrů.

Věž dolu Darkov

Ne každému se poštěstí, že se podívá na svět ze střechy šachetní věže. Ale i takové výjimečné prohlídky pracovníci OKD jednou za čas pořádají. V Karviné třeba na dole Darkov. Šachetní věž tam měří šestadevadesát metrů.
Věže slouží horníkům, aby v nich mohli spouštět a vytahovat dopravní nádoby s uhlím. Ty jsou ve věži pověšené na těžním laně. „Ze střechy je krásný výhled na Karvinou, především na staré Lázně Darkov. Vidět jde Darkovské moře a samozřejmě vrcholky Beskyd,“ popisuje výhled mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Archeopark Podobora

Kousek za Karvinou stojí staré slovanské hradiště. V Archeoparku v Chotěbuzi-Podoboře se lidé mohou pokochat vyhlídkou do okolí z dřevěných ochozů. Ty stojí na vysokém kopci a vyhlídková věž měří přibližně devět metrů. Když je hezky můžou se z ní lidé podívat do krajiny směrem k řece Olši. Kromě hezkého výhledu na okolí je čeká i zajímavá prohlídka. „Na tomto místě archeologové nalezli spoustu předmětů, které přibližují život Slovanů. Například korálky ze skelné pasty, železné sekery a jemnou tuhovanou keramiku,“ uvedl zástupce ředitele Muzea Těšínska David Pindur.

Kostel ve Fryštátě

Farní kostel Povýšení svatého Kříže je jednou z nejstarších staveb v Karviné. „Postavili ho na konci třináctého století za vlády vévody Měška I. z dynastie těšínských Piastovců,“ uvedla historička Alexandra Rebrová.
Kostel nabízí pohled na fryštátské náměstí z okýnka ve věži z výšky sedmdesáti metrů. Vidět jde i zámek Fryštát a park Boženy Němcové.
Kostelní věž zažila už hodně. Kromě požáru také drancování vojsky. „Jako památka na odstřelování města Švédy v roce 1645 zůstal v hlavní věži kostela otisk po dělové kouli. Stavebníci ho ale při opravách bohužel zahladili,“ dodala Rebrová.

Vyhlídka z pracáku

Nečekaně skvělý výhled mají lidé, kteří pracují, nebo navštíví jedenáctipatrovou budovu úřadu práce v Karviné-Novém Městě. „Ze střechy budovy, ale i z balkónů vidíme daleko. Do Polska i na Beskydy. Hezky jde vidět i vodárenská věž, letní koupaliště, anebo všechny tři velké karvinské doly,“ popisuje vedoucí hospodářské správy Dagmar Holomková. Budova měří čtyřicet metrů.

Letiště v Orlové-Porubě

Příjemné posezení s výhledem do krajiny a na Orlovou nabízí letiště v Porubě. K tamní restauraci často míří i cyklisté nebo jen tak na výlet rodiny s dětmi. Letiště stojí na zeleném pahorku, ze kterého vidí celou Orlovou. „Když si vyjedeme na kole, vždycky se na letišti zastavíme. Vyhovuje nám tady zázemí restaurace a je tady kromě krásného výhledu i větší klid než ve městě,“ říká Lucie Pastrňáková. Kdo by chtěl vidět Orlovou z pořádné výšky, může si přímo na letišti navíc objednat i let ultralehkým letadlem.