Nejhledanější muž dává sbohem hereckému velikánovi

Odcházející herec. V hlavní roli filmu se v jedné ze svých posledních rolí objevuje letos zesnulý Philip Seymour Hoffman

Odcházející herec. V hlavní roli filmu se v jedné ze svých posledních rolí objevuje letos zesnulý Philip Seymour Hoffman Zdroj: forum film

Na plátna se po několika letech vrací mistr thrilleru John Le Carré. Po kouzelné adaptaci jeho knihy Jeden musí z kola ven odehrávající se za studené války se tentokrát dostaneme do doby po 11. září. Hlavní (anti) hrdinové adaptace Le Carrého knihy Nejhledanější muž se snaží neudělat další chybu, která by přihrála vítězství arabským teroristům.

Smutnou figurkou na komplikované šachovnici je mladý Čečenec Issa, který si chce vyzvednout dědictví po svém otci. Je teroristou? Nebo jen smutnou obětí podivné doby, která po pádu budov WTC narýsovala velmi silnou čáru mezi „dobrem“ a „zlem“. Netradiční akce se odehrává v Hamburku a vedle německých tajných služeb je do ní namočena i CIA. Zájmy jednotlivých složek navíc vůbec nemusí být totožné.

Podobně jako film Jeden musí z kola ven, který v roce 2011 natočil Tomas Alfredson, i převodu Nejhledanějšího muže se zhostil výrazný filmař. Konkrétně Anton Corbijn, slavný fotograf, tvůrce videoklipů a autor velmi dobrých filmů Control a Američan. Především druhý jmenovaný snímek, v jehož hlavní roli se objevil George Clooney, jasně předznamenává ráz Nejhledanějšího muže. Corbijn nikam nepospíchá, postupně buduje spletenec osobních i institucionálních vztahů, diváka zdánlivě ukolébává obyčejností a neakčností. O to silněji a důrazněji působí náhlé zvraty v ději, honičky hamburskými ulicemi i deprimující závěr.

Corbijn si již druhým filmem vydobyl velmi silnou pozici na poli žánru thrilleru. Ten byl až příliš dlouho zatížen požadavkem zběsilé akčnosti, což především Michael Bay v devadesátých letech dovedl až k absurdní a parodické podobě. Oživení nabídl Paul Greengrass, jehož dvě pokračování série o Jasonu Bourneovi dodnes patří k základním kamenům žánru.

Corbijn svým jiným přístupem představuje příjemné osvěžení. Jeho dlouhé záběry zvou diváky k hlubšímu prozkoumání psychologie postav, k nahlédnutí jejich motivace, a to přesto, že se o nich neřekne často ani jediné slovo (jako v případu levicové právničky Anabelle). Prostor také dostává prostředí, v němž se postavy míhají a jež skýtá mnoho podivných kontrastů (muslimská studovna islámu hned vedle sex shopu).

Adaptace Nejhledanějšího muže patří k málo snímkům, které se snaží realitu po 11. září přímo tematizovat, a přece nevyznívají naivně až hloupě. Navíc nabízí jednu z posledních příležitostí vidět na plátně fenomenálního Philipa Seymoura Hoffmana, který letos tragicky zahynul na předávkování. Nejhledanější muž stvrzuje, že to je pro filmový svět velká ztráta.

Nejhledanější muž
(thriller, Velká Británie / USA / Německo, 121 minut)
Režie: Anton Corbijn
Hrají: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Wright
Hodnocení: 80 %