Nejlepší zmrzlina: U Donalda
Vanilková, pistáciová, meruňková, citronová nebo straciatella. Všechny tyhle zmrzliny „naloží“ lidem do kornoutu v centru Liberce. Točenou i kopečkovou. Jenže která z nich je opravdu dobrá a stojí za to?
Sedmička udělala v centru Liberce test zmrzlin. V aktuálních horkých dnech by se mohl hodit. Hodnotitelkou testu byla Lenka Sidunová z Višňové, která se cukrařině věnuje už pětadvacet let. Aby různé zmrzliny byly poměřitelné, hodnotila Lenka Sidunová vždy vanilkovou zmrzlinu (v jednom případě to byla míchaná vanilková s čokoládovou). Pro test Sedmička vybrala zmrzliny točené i kopečkové.
1. McDonald's
Zmrzlina v kornoutu u McDonald's stojí devatenáct korun, a je tedy nejdražší zmrzlinou v testu Sedmičky. Ale také jednoznačně nejlepší. „To je opravdu zmrzlina, jak má být. Má skvělý vzhled a opravdu smetanovou chuť,“ říká Lenka Sidunová. „Takovou zmrzlinu si opravdu s chutí sníte.“
2. Cukrárna Florida
V cukrárně Florida v paláci Syner prodávají kopečkovou zmrzlinu. Jejich vanilkovou označila hodnotitelka jako velmi dobrou. Zařadila ji na druhé místo. „Je dostatečně sladká. Možná by se na té sladkosti dalo i malinko ubrat, ale celkově je velmi chutná,“ popsala hodnotitelka sedmičkového testu Lenka Sidunová.
3. Pekařství Bohemia
Už zdálky do stánku na Soukenném náměstí láká zmrzlinové labužníky nápis „Točená zmrzlina z Opočna“. U hodnotitelky Sedmičky ale vanilková zmrzlina z Opočna nezabodovala. „Není tam správný poměr směsí. Je více říznutá vodou, než má být,“ uvedla Lenka Sidunová.
4. Pekařství Bláha
V den sedmičkového testu nabízeli v pekařství ve Fóru točenou vanilkovou a čokoládovou zmrzlinu. Hodnotitelka Sedmičky otestovala míchanou. A hodnocení také míchaně dopadlo. „Vanilková vůbec není sladká,“ říkala Lenka Sidunová a bylo na ní vidět, že tahle vanilková jí opravdu nechutná. „Naproti tomu ta čokoládová je opravdová čokoládová.“
5. Café Secese
Nejlepší a nejhorší zmrzlinu podle testu dělají na hlavním náměstí. Po jedné ruce vítěz testu, točená zmrzlina z McDonaldu, a pět metrů od ní kopečková zmrzlina z kavárny Secese v hotelu Praha, která v testu propadla.
V „její“ vanilkové byly kousky ledu. „Ledová tříšť by tam vůbec neměla být. A celkově to snad ani vanilková zmrzlina není. Chutná po citronu,“ zhodnotila. Zmrzlina odsud je navíc nejdražší z hodnocených kopečkových zmrzlin – kopeček za patnáct korun.