Nejoblíbenější hrdinové jsou z Ameriky

Nejoblíbenějšími hrdiny karvinských prvňáků jsou Spiderman a Blesk z filmu Auta. Zjistila to Sedmička ve svém průzkumu.

Doba, kdy se děti nemohly vynadívat na pohádky o Krtečkovi, Rákosníčkovi nebo Makové panence, je asi pryč. Děti se dnes raději podívají na DVD s jedním z maskovaných amerických hrdinů. Redakce Sedmičky zjišťovala, které pohádkové hrdiny mají karvinští prvňáčci za všech nejraději. Právě Spiderman před ostatními postavičkami u kluků z prvních tříd zvítězil. Holky mají nejraději jednoduše všechny princezny. Samozřejmě kvůli krásným bohatým šatům.

Umí lézt po domech

„Aby děti na české pohádky nezapomínaly, četli jsme jim je třeba celý jeden týden. Ony české postavičky sice znají, ale jako první si vybaví bohužel ty americké,“ informovala učitelka Radka Prokopová. Důvody, proč se takový Spiderman dětem líbí, jsou různé. „Chtěl bych být jako Spiderman, protože se umí dobře prát,“ řekl prvňák Nikolas Kokeš. „Spiderman umí lézt po domech, to mám na něm rád,“ dodal Brian Molčán. Těsně za Spidermanem skončil u kluků z prvních tříd Blesk McQueen, červený mluvící sporťák z filmu auta. „Auta mám ze všech hraček nejraději. Mám jich doma hodně a stavím jim cesty. Blesk McQueen je auto ze všech nejlepší, protože jezdí rychle,“ vysvětlil Jakub Kubátko. Z českých pohádkových postaviček vedl u kluků Pat a Mat, vzpomněli i na Štaflíka a Špagetku.

Jako princezny

Děvčata by si nejvíce přála být jako princezny. Na tom, kterou z nich, už jim moc nezáleží. Přesto nejčastěji jmenovala Zlatovlásku. „Zlatovláska je nejlepší, protože má hezké vlasy a krásné šaty. Taky bych chtěla mít takové,“ zasnila se Michaela Golová. I u holek se ale velmi často objevují oblíbené pořady ze zahraničí. Mezi oblíbenkyně karvinských děvčat z prvních tříd patří i kočička Kitty nebo zpěvačka Hannah Montana.
„V mé třídě si teď hlavně holky vyměňují taková malá zvířatka. Jmenují se Petshop. Myslím, že by se české pohádky měly určitě dětem i doma připomínat více. Překvapilo mě, že třeba loňští třeťáci se dokonale vyznali v americkém filmu Muzikál ze střední, který se odehrává na střední škole,“ informovala učitelka první třídy Jana Pazdziorová ze Základní školy Školské. Podle psycholožky je důležité, v kom si děti najdou vzor. „Pro děti je velice důležité, aby měly nějaký vzor. Nejdůležitější jsou samozřejmě rodiče. A právě na nich je, jaké pohádky dítěti pustí či přečtou,“ řekla psycholožka Barbora Tomášová. Souhlasí s ní výchovná poradkyně ze Základní školy Dělnické Dagmar Mikulcová. „Určitě je dobře, že i ti američtí hrdinové jsou kladní a pomáhají lidem. Špatně ale je, že dobra dosahují násilím, a to si děti také odnesou. Průzkum Sedmičky jen dokazuje, že děti se dívají na televizi hodně. Nejsem proti zahraničním pohádkám, ale myslím si, že by rodiče měli více dbát na to, aby ani české postavičky z povědomí dětí nezmizely,“ řekla Mikulcová.