Nejproblematičtější státní zakázky jsou na IT, kontroloři se na ně zaměří

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se letos zaměří na zakázky na informační technologie vypisované jednotlivými ministerstvy. Asi tři čtvrtiny zakázek na IT vypisují ministerstva bez uveřejnění, jejich hodnota je kolem deseti miliard korun. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala (ČSSD).

Podle Kaly začala ministerstva ve velkém zneužívat IT zakázky bez uveřejnění se zdůvodněním, že je musí zadat dodavatelům softwaru, který již využívají. V části případů je to ale pro stát nevýhodné. Například ministerstvo obrany takto zadává přes čtyři pětiny zakázek na IT, upozornil.

NKÚ v minulosti zjistil například zdražení zakázky na státní pokladnu na ministerstvu financí z 2,4 na pět miliard korun a vážné chyby v IT zakázkách na ministerstvu zemědělství za jednu miliardu korun.

V současnosti úřad dokončuje například kontrolu systému výplaty sociálních dávek na ministerstvu práce a sociálních věcí a letos ještě chystá kontrolu elektronického zadávání veřejných zakázek a tzv. e-tržišť. Ta by se měla uskutečnit na více ministerstvech.

Celkově má letos NKÚ v plánu 39 kontrolních akcí. Vedle IT jsou zaměřené například na modernizaci železnice a na zakázky pro externí právní firmy. Zhruba do měsíce by NKÚ měl zveřejnit srovnání nákladů na výstavbu dálnic v Česku a v Německu.

NKÚ také zvažuje, že uspíší kontrolu podpory využívání fotovoltaických zdrojů. Ta se měla uskutečnit v roce 2015, ale kontrolní úřad by ji mohl zahájit již v příštím roce. Stát podle Kaly kvůli podpoře solární energetiky musí ročně vynaložit kolem 45 miliard korun. NKÚ je součástí týmu, který by měl problémy kolem solární energetiky analyzovat, vytvořit metodiku kontrol solárního podnikání a do budoucna navrhnout, jak problém řešit.