Největší radost? Jedničkou je tenis

Sedm osobností Sedmičce během léta prozradí svých sedm největších radostí. Začíná duchovní otec opavských festivalů Petr Rotrekl.

Kulturní akce města Opavy dává dohromady třináct let. Petr Rotrekl stojí každý rok mimo jiné u zrodu dvou největších opavských festivalů. Říká, že se svou prací snaží překvapit zrak, potěšit sluch a rozeznít duši. A stále mu nechybí nadšení. Práce je jeho velkým koníčkem, čas si však najde i na další radosti. Sedmičce popsal sedm největších.
Tenis jako radost číslo jedna vybral bez váhání. Nad dalšími šesti chvíli přemýšlel. S odůvodněním, že se nad sebou a tím, co dělá opravdu rád, musí zamyslet.

1. Tenis

Mou největší radostí je tenis. Hraji jej aktivně a podle svých časových možností asi šestnáct let. Fascinuje mě především tím, že je to neuvěřitelně dramatický sport. I zdánlivě prohraný zápas je možné otočit. Musíte se dobře hýbat a mít především dobré nervy. Je to úchvatný souboj s vlastní koncentrací a psychikou. A skvělý trénink pro život.
Přes léto chodím hrát dvakrát třikrát do týdne. Když pak začne v září festival Bezručova Opava, mám s tenisem smůlu a začínám zase v říjnu.

2. Cestování

Rád cestuji. Je spousta zajímavých a inspirativních míst, kudy kráčela dávná historie naší civilizace. Mám rád moře a památky. Užívám si slunce a moře, u kterého si prohřeju kosti, načerpám energii i poznání. Nejraději mám Řecko, Itálii a Francii, ale byl jsem nadšený také z Egypta a Izraele. V budoucnu mě velmi láká Asie. Letos bych se chtěl znovu podívat na Krétu, ale zatím bohužel nevím, zda to vyjde.

3. Voda

Jako bývalý závodní plavec jsem vodní živel, rád plavu, čachtám se a potápím. Užívám si vodu v jakékoliv podobě. Rybník, koupaliště, řeka, moře. Je to skvělá relaxace a nejzdravější sport. Bydlím nedaleko opavského Stříbrného jezera a Sádrák, to je moje. Mám ho blízko, plavu několikrát tam a zpátky. Na koupališti bych si příliš nezaplaval.

4. Kniha

Literaturu miluji. Dobrá četba mě velmi uklidňuje a naplňuje. Při čtení nastává magický čas, prožíváme jiné životy, příběhy, zkušenosti, sníme. Mezi mé nejoblíbenější autory patří Hrabal, Fulghum, Čechov, Blake, Shakespeare a Waltari. Například od Bohumila Hrabala mám doma asi čtyřicet knih. Některé jsou staré i několik desítek let.

5. Hudba

Každý den poslouchám nějakou hudbu. Studoval jsem sice tu klasickou, ale duší jsem asi spíše rocker. Takže hudba provází každý můj den, v práci i doma. Výběr provádím podle osobního naladění a potřeby chvíle. Líbí se mi Bach, Vivaldi, Stravinský, Orff, Debussy, Beatles, King Crimson, Peter Gabriel, Laurie Anderson, ale také lidová hudba a world music. Těším se na festival Colours of Ostrava.

6. Příroda

Příroda je moje matka utěšitelka. Rád jezdím na chatu na Bruntálsko do podhůří Jeseníků, kterou postavili rodiče a od níž je hezký výhled na Praděd. Mohu se toulat lesy, chodit na houby jako John Cage, udělat si večer ohníček a zírat na hvězdy jako Immanuel Kant a hledat mravní zákon v sobě. Je to romantika, na kterou je stále příliš málo času, což mi občas vyčítá moje žena, ale to je můj problém, který se mi daří občas řešit.

7. Milá společnost

Rád posedím v hospůdce u kvalitního piva či při sklence dobrého vína v milé společnosti. Rád diskutuji, přemítám, poslouchám, vnímám, inspiruji se a vymýšlím. Ostatně v hospodě se nádherně vymýšlí nové věci. Mnoho festivalových programů, které připravuji, se narodilo právě tam.