Nejznámějšími českými památkami jsou Pražský hrad a Karlštejn

Praha - Hradčany

Praha - Hradčany

České památky navštěvují pravidelně zhruba dvě třetiny Čechů. Nejznámější tuzemskou památkou je Pražský hrad, hned za ním následuje Karlštejn, ukázal průzkum, který si v loňském roce nechal vypracovat Národní památkový ústav (NPÚ). Píše o tom agentura Mediafax.

Studie ukázala, že nejznámějšími památkami jsou Pražský hrad a Karlštejn. Ty do svého seznamu nejvýznamnějších památek, který měli respondenti v průzkumu sestavit, zařadilo 33, respektive 32 procent dotázaných. Při sestavování takového seznamu potom 16 procent lidí Pražský hrad napadne jako první. S velkým odstupem za těmito dvěma památkami následují Karlův most a zámek Hluboká nad Vltavou, zámek Konopiště, zámek Český Krumlov nebo hrad Křivoklát.

„Známost těchto památek se zvyšuje s rostoucím příjmem a vzděláním respondentů, což může být důsledkem vyššího vstupného,“ komentuje NPÚ průzkum.

Výsledky dále odhalily, že památky o něco častěji navštěvují ženy. Nejčastějšími návštěvníky jsou rodiny, manželé nebo partneři. „Největší zájem je o prohlídky expozic společně s průvodcem, které vyhledává 62 procent návštěvníků, následují návštěvy kulturních akcí (18 procent) a speciálních, například nočních prohlídek (osm procent),“ uvádí průzkum.

„Nejvíce nás překvapila velká skupina 28 procent respondentů, kteří sice deklarují zájem o památky, ale v uplynulém roce nenavštívili ani jedinou. Především tyto potenciální návštěvníky bychom se měli pokusit oslovit a zaujmout,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.