Německý ministr kritizuje Facebook, že nemaže xenofobní příspěvky

Facebook v mobilu

Facebook v mobilu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Sociální síť Facebook nevystupuje dostatečně tvrdě vůči uživatelům, kteří na ní šíří nenávist vůči běžencům. Tvrdí to německý ministr spravedlnosti Heiko Maas, který se kvůli záležitosti obrátil i na vedení evropské divize Facebooku a chce s ním jednat o nápravě situace.

Informoval o tom berlínský deník Tagesspiegel, který tvrdí, že podle Maase se Facebook sám zavázal odstraňovat příspěvky, v nichž se útočí na něčí rasu, národnost nebo náboženskou příslušnost. „Zdá se však, že tyto standardy nejsou prakticky prosazovány, přestože podobná vyjádření pravidelně naplňují podstatu trestného činu hanobení rasy nebo národa.“

Maas rovněž obvinil Facebook, že při mazání příspěvků uplatňuje dvojí metr. Sociální síť automaticky odstraňuje všechny příspěvky, na nichž se objeví nazí lidé, rasistické a xenofobní příspěvky ale podle ministra i přes upozornění jiných uživatelů zůstávají na Facebooku dostupné.

Nejde prý o omezení svobody projevu

Maas zdůraznil, že mu nejde o omezování svobody vyjádření. „Internet ale není prostor, v němž neplatí žádné právo, kde se mohou nekontrolovaně šířit rasistická hesla a trestně postižitelná vyjádření. Není možné tolerovat uživatele internetu, kteří propagují xenofobii a rasismus, to je špatně pochopený princip tolerance,“ uvedl Maas.

Ministr požádal zástupce Facebooku o schůzku, na níž by se chtěl dohodnout na možnostech řešení situace. Setkání by se podle něj mohlo uskutečnit v polovině září.

Německo letos očekává až 800 tisíc žadatelů o azyl, čtyřikrát víc než v roce 2014. Mimořádná uprchlická vlna vyvolala napětí v německé společnosti, řada ubytoven pro běžence se stala terčem žhářských útoků. Podle německé kontrarozvědky se situace kolem uprchlíků snaží zneužívat i pravicoví extremisté k šíření vlastní propagandy, hrozí prý i fyzické útoky na jednotlivce.