Německý parlament schválil poplatky na dálnicích

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Je to definitivní, německý parlament koncem minulého týdne schválil zavedení dálničních poplatků. Teď už pouze chybí podpis prezidenta a systém výběru mýta na dosud nezpoplatněných německých dálnicích může být odstartován. Vybrané peníze mají být investovány do dalšího rozvoje dopravní infrastruktury.

Novinka by měla přinést do německé státní kasy odhadem 3,9 miliardy eur ročně, přičemž 3,2 miliardy mají mít na svědomí automobily registrované v Německu, zbylých 700 milionů euro by mělo přijít od zahraničních řidičů. Náklady na zavedení systému činí zhruba 200 milionů eur.

Pokud pojedete do Německa, budete si moci vybrat mezi desetidenní, dvouměsíční nebo roční známkou. Konkrétní cena známky bude ale záležet na tom, jakou třídu normy Euro daný automobil plní. Euro 6 zaplatí za roční známku 39 eur, dvouměsíční 16 eur a desetidenní pět eur, naopak auta plnící Euro 3 a horší mají roční provoz za 130, dvouměsíční za 30 a desetidenní za 15 euro. Poplatky se začnou vybírat od prvního ledna příštího roku.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz