Nemocnice v Pardubickém kraji čeká modernizace za půl miliardy

Modernizace a přístavba psychiatrického oddělení ve Svitavské nemocnici s předpokládanými náklady 166 milionů korun a výstavba multioborového pavilonu v Pardubické krajské nemocnici za 305 milionů korun jsou největšími stavbami, které vyrostou v Pardubickém kraji v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Radní schválili zahájení zadávacího řízení ve formě otevřeného nadlimitního řízení na výběr zhotovitelů, uvedl krajský úřad.

„K nejnákladnějším projektům patří výstavba multioborového pavilonu Pardubické krajské nemocnice s dotací dosahující bezmála 258 milionů korun. Je důležitá pro vytvoření lůžkové kapacity s ambulantními provozy. To umožní zahájit postupnou rekonstrukci nevyhovujících pavilonů bez omezení léčebné péče. Součástí projektu je také demolice budovy staré lékárny. Nový objekt bude přiléhat ke stávající budově onkologie,“ sdělil hejtman Radko Martínek.

Modernizovat a přistavovat se také bude díky 141milionům Kč psychiatrické oddělení svitavské nemocnice. „Současná budova psychiatrie, která sídlí v budově bývalého kláštera, je v nevyhovujícím a místy až havarijním stavu. Většina stavebních konstrukcí je za hranicí životnosti, což mimo jiné také zvyšuje náklady na provoz. Projekt zároveň reaguje na nedostatečnou lůžkovou kapacitu psychiatrických oddělení v Pardubickém kraji,“ vysvětlil hejtman.

Rozšíření a modernizace čeká také základní umělecké školy v kraji. ZUŠ Bedřicha Smetany v Litomyšli rozšíří prostory pro výuku o nevyužité podkroví historické budovy. „V rámci projektu dojde k částečnému vybavení koncertního sálu, dále multimediální učebny hudební nauky a nahrávacího studia,“ poznamenal Martínek. Rekonstrukcí budovy bývalé kotelny patřící ZUŠ v Přelouči vznikne nová učebna. .
Pardubický kraj využije evropské prostředky rovněž na rekonstrukce a modernizace silnic a mostů. Rada schválila osm projektů spolufinancovaných z ROP NUTS II Severovýchod, mezi nimi silnice II/360 z Poličky s celkovými náklady 91 milionů Kč, průtahů Dašicemi a Chornicí či silnic II/324 a II/322 v Pardubicích.