Neovlivní: Policie prověřuje, zda někdo nenaboural Babišův e-mail

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Policie vyšetřuje, zda se někdo neoprávněně nedostal do e-mailové schránky vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Napsal to dnes server Neovlivní.cz V zákulisí údajně začaly kolovat zprávy, že je k mání za peníze Babišova pošta. Jestli ale někdo skutečně poštu ministra financí a podnikatele prolomil, zatím není jasné, uvedl internetový deník. Policie už prověřuje útok hackerů na e-mailovou schránku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Oba případy má na starosti Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Vedeme to v rámci prověřování. Víc k tomu v tuto chvíli nebudeme říkat,“ uvedl ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta k možnému prolomení Babišovy pošty. „Dozvěděl jsem se to od policie,“ řekl serveru Babiš.

Část Sobotkovy údajné korespondence zveřejnil začátkem roku extremistický web White Media. Vyšetřování se týká mimo jiné trestného činu vydírání kvůli výhrůžce, která se objevila na internetu společně se zveřejněnými e-maily. Sobotka kvůli kauze zadal okamžitý audit bezpečnostních směrnic a postupů na úřadu vlády. Požádal také ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) o spolupráci v oblasti zabezpečení komunikace členů vlády.