Neplatiči hrobů odolávají upomínkám

Pražské hřbitovy v dušičkovém čase zažívají invazi. Přijdou i dlužníci, kteří neplatí za hrob.

Hned za branou do vinohradského hřbitova stojí v úhledné řadě hliníkové konve. Lidé si je mohou vypůjčit za stokorunu zálohy. Vlevo je příchozím k dispozici automat na svíčky, jejich spotřeba údajně nyní v krizi stoupá.

Žluté archy pro neplatiče

„Jsou levnější než květiny, tak jim pozůstalí dávají přednost. A někteří klidně ukradnou květiny z jiného hrobu,“ anonymně podotkne pracovník úklidové čety, který rozmáchlými pohyby vymetá listí z hlavní cesty.

Na některých hrobech nelze přehlédnout čtvrtky žlutého papíru v igelitu. Úředníci na nich tučnými písmeny vyzývají majitele hrobového místa, aby zaplatili poplatek.

K tomuto opatření se pracovníci správy hřbitovů uchylují až po několikerých výzvách a zveřejnění dlužníka na vývěsce. Žlutý arch dávají jen na hroby, o které se zjevně někdo stará. I této razantní upomínce ovšem většinou neplatiči odolávají.

Někdy místo prodají

„Tři měsíce předtím, než končí pronájem místa posíláme první upozornění. Pokud vyčerpáme všechny možnosti, nic se neděje a o místo projeví někdo zájem, hrob zrušíme a místo prodáme za odhadní cenu,“ vysvětluje vedoucí střediska Správy vinohradských hřbitovů Zuzana Milíčová.

Na některých hrobech jsou kříže a srdíčka poskládané z kaštanů. Tato výzdoba je i u hrobky rodiny Havlových, kde leží i Olga, první žena bývalého prezidenta.

Vymáhání jde ztěžka

Na všech devětadvaceti pražských hřbitovech plyne čas pomalu. Za hrobové místo lidé platí jen jednou za deset let a částka se pohybuje obykle mezi dvěma až pěti tisíci korunami. Odvíjí se od různých tříd hrobů a kategorií hřbitovů.

„Účinné páky na vymáhání plateb nemáme,“ říká Radmila Volková ze smíchovské střediska správy hřbitovů.

V ďáblické správě, pod niž patří osm hřbitovů, odhadují neplatiče asi na čtvrtinu. Tam žluté výzvy na hrobech nepoužívají. „Situace se v posledních letech mírně zlepšila, protože máme na upomínání počítačový program,“ říká Marie Marková z ďáblické správy.