Netbookům zvoní umíráček. Převálcovaly je tablety

Netbookům zvoní umíráček. Příliš dlouho na trhu nepobyly.

Netbookům zvoní umíráček. Příliš dlouho na trhu nepobyly. Zdroj: freeimages.co.uk

Jen co se objevil, hned zase mizí. Maličký, levný laptop s omezeným výkonem, který se díky svým rozměrům a dobré baterii hodil na cesty, se podle odhadů odborníků do dvou let přestane vyrábět. Na trh přitom přišel teprve před pěti lety. Krátce zazářil, než přišel tablet a z netbooku udělal slepou vývojovou větev.

Netbook se na trhu objevil kolem roku 2007, kdy se jich celosvětově prodalo zhruba půl milionu kusů. Malý, praktický laptop, který stál kolem dvou set dolarů, a dlouho mu vydržela baterie, se zdál být tím pravým zařízením na sledování filmů v letadle nebo pro psaní e-mailů na pláži. Skvěle zaplnil mezeru mezi příliš malým telefonem a těžkým laptopem. Co na tom, že jeho výkon byl omezený.

Vrchol slávy, pak strmý pád

Prodeje netbooků stoupaly až do roku 2010, kdy dosáhly vrcholu. Tehdy se jich prodalo přes 32 milionů. Ve stejném roce ale Apple představil svůj iPad, čímž zahájil éru tabletů. Pro netbooky to byla smrtelná rána.

Prodeje malých laptopů padaly strmě. V roce 2011 se jich prodalo ještě 21 milionů, vloni už jen 14 milionů. Letos to podle odhadů IHS iSuppli budou jen necelé 4 miliony. Příští rok pár set tisíc, v roce 2015 pak rovná nula. Z Netbooku se stane historie. Tolik předpověď odborníků. Někteří výrobci, jako třeba americký Dell, už ohlásily, že do rozvoje netbooků přestávají investovat.

Světové prodeje netbooků.Světové prodeje netbooků.|Kolaz E15Vývoj prodeje netbooků v milionech kusů (odhad). Zdroj: IHS iSuppli

Konec netbooků potvrzují i tuzemští prodejci - i když do Česka trend přichází typicky s menším zpožděním. „Netbooky se stále prodávají a lze říci, že je zde dost početná skupina zákazníků, kterým i nyní vyhovuje více netbook, zejména kvůli přítomnosti fyzické klávesnice, která dává při psaní stále větší jistotu než dotykový displej,“ uvedl pro E15.cz Karel Drda ze společnosti Alza.cz. I u Alza.cz ale prodej netbooků v prvním čtvrtletí 2013 meziročně klesl na polovinu. Počet prodaných tabletů naopak stoupl o více než sto procent.

Mají tedy ti, kterým vyhovuje malý počítač s klasickou klávesnicí, smůlu? To není tak docela jisté. Podle některých analytiků byl netbook umělým marketingovým označením. Produktem, který byl odpovědí na ekonomickou krizi. Malé laptopy se budou dělat dál, jen už nebudou mít označení netbook. Příkladem může být třeba čip Bay Trail, který vyvíjí americká firma Intel.