Netflix se bude v Česku prosazovat jen těžko, soudí odborníci

Netflix

Netflix Zdroj: Shardayyy, Flickr.com (CC BY 2.0)

Internetová videopůjčovna Netflix, která od středy nabízí své služby i v Česku, to bude mít na tuzemském trhu těžké. Svou nabídkou filmů v angličtině a bez titulků bude muset konkurovat lokálním videotékám i serverům nabízejícím nelegální kopie filmů a seriálů. Shodli se tom odborníci.

Lokální internetové stránky firmy jsou v angličtině. Nabízejí uživatelům využití služeb na měsíc zdarma a poté měsíční předplatné od 7,99 eur (216 korun). Registrace je ale pro české uživatele velmi snadná.

„Na rozdíl od situace, ve které přicházelo Spotify, tedy služba streamující hudbu, už je český internet na Netflix připravený. Funguje tu hned několik služeb, které mohou konkurovat především nabídkou tuzemské tvorby. Masové rozšíření Netflixu u nás, minimálně zpočátku, bude brzdit absence českých titulků a dabingu,““ řekl Jan Beránek ze serveru Lupa. Problémem je i omezená nabídka titulů, kterých je podle serveru Filmtoro ani ne tisícovka proti šesti tisícům v USA. „To také znamená, že provozovatelé stahovacích serverů mohou být zatím v klidu,“ podotkl.

Na českém trhu bude konkurovat silným videotékám O2 TV, Voyo televize Nova nebo archivům České televize a Primy. Silnou pozici má i server s původními lokálními videi Stream.cz společnosti Seznam nebo Playtvák od Mafry. Z globálních hráčů se už proti Netflixu staví třeba HBO Go. Původní videa chystá i YouTube v rámci placené služby YouTube Red. Zatím však ne pro Českou republiku ani jiné země mimo Spojené státy.

Raději zadarmo

„Osloví velice malou skupinu filmových fanoušků. Pokud dnes Češi stahují zdarma nelegální filmy s titulky nebo českým dabingem jako diví, nevím, co by je muselo přimět platit 200 až 300 Kč měsíčně za filmy v původním znění,“ uvedl ředitel jedné z velkých tuzemských internetových videoték.

Netflix zahájil činnost v roce 2007. Od té doby expandoval do celého světa, nejprve do Kanady, poté do Latinské Ameriky, Evropy, Austrálie, na Nový Zéland a do Japonska. Služba je přístupná prakticky na jakémkoli zařízení, které má připojení k internetu, včetně osobních počítačů, tabletů, chytrých telefonů, chytrých televizí a herních konzolí.

Netflix zdarma: Návod, jak si Netflix na měsíc bezplatně vyzkoušet

Které seriály si pustit na českém Netflixu? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší