Netradiční tábor bojuje s pomočováním dětí

*

Etapová hra, kde si mohli vyzkoušet svou šikovnost, vytrvalost a odvahu. Výlety na Dívčí kámen, na Kleť nebo do Krumlova. Tak vypadal čtrnáctidenní tábor v Hradcích u Křemže, který skončil v sobotu. Nejednalo se přitom o běžnou letní akci: sjely se sem děti, které trpí neschopností udržet moč nebo stolici.
Tábory pořádá od roku 2002 Jihočeská univerzita, o organizaci se starají její pracovníci a studenti. „Součástí denního programu je rehabilitace, jejíž cílem by mělo být osvojení cviků, které budou děti dělat i doma,“ říká Alena Bockschneiderová z Jihočeské univerzity.
Poruchy vyměšování představují pro děti obrovský problém. „Uvědomují si, že jde o něco, co není normální, a že se tím liší od svých vrstevníků. Za své problémy se obvykle stydí a tají je. Navíc u nich převládají pocity bezmoci nebo určitého selhání,“ doplňuje Bockschneiderová.
Lidé na táboře se pravidelně snaží s problémem bojovat, vracet dětem sebeúctu a také ukázat, že „v tom nejsou samy“. Jihočeský tábor je jediný v republice, kterého se mohou účastnit děti, které mají problém jak s pomočováním, tak s pokakáváním.