New York během ekonomické krize 70. let: Zločin, korupce a prostitutky

Bronx prišel během 70. let o 30 procent populace

Bronx prišel během 70. let o 30 procent populace Zdroj: Flickr

Central Park 1973
Dnes zde najdete luxusní apartmány. V 70. letech tu ale nikdo bydlet nechtěl. Budovy byly po většinu času naprosto opuštěné
Drsné prostředí New Yorku v 70. letech minulého století
Graffiti bylo všude
Harlem byl opravdu nebezpečnou čtvrtí
35
Fotogalerie

Prohlédněte si nejlidnatější město Spojených států amerických na dobových fotografiích, které byly pořízeny během ekonomické krize v 70. letech minulého století.

Ekonomická krize tehdy zasáhla celé Spojené státy, ale na New York dopadla s drtivou silou. Během let 1969 až 1974 přišlo v tomto městě o práci na půl milionu dělníků. Více jak milion domácností se tak stalo závislými na podpoře státu s mizernými vyhlídkami na jakékoliv zlepšení. Průmysl se odmítal vzpamatovat a nálada ve společnosti se rapidně zhoršovala. Počet krádeží aut se zdvojnásobil, počet vražd, znásilnění a vloupání se dokonce ztrojnásobil. Střední třída prchala na předměstí a město ovládli žháři, pasáci a prostitutky. Právě v tomto období vznikly unikátní snímky, které naleznete v naší fotogalerii. Můžete si tak připomenout období, na které by v New Yorku nejraději každý zapomněl. Kvůli nesplatitelnému dluhu USA je však pravděpodobné, že se podobné události budou zase brzy opakovat.

Fotoreportáž připravil server Reflex.cz