Před 75 lety zemřel nejvyšší muž světa, Američan Robert Wadlow

Robert Wadlow

Robert Wadlow Zdroj: Profimedia.cz

Na infekci, která se mu do těla dostala z obyčejného puchýře na pravé noze, zemřel před 75 lety, 15. července 1940, Robert Wadlow, který je dodnes považován ze nejvyššího člověka všech dob.

Když se v únoru 1918 narodil, byl přitom obyčejné, ani ne čtyřkilové dítě. Raketově růst začal až ve čtyřech letech a jako desetiletý už měřil dva metry. Když v pouhých 22 letech zemřel, měřil 272 centimetrů, vážil 200 kilogramů a svého otce převyšoval o 92 centimetrů.

Desetiletý Robert Wadlow se svým o rok starším kamarádemDesetiletý Robert Wadlow se svým o rok starším kamarádem | Profimedia.cz

Vždy slušný a zdvořilý Wadlow, který si vysloužil přezdívku „obr-gentleman“, patřil ve své době k nejpopulárnějším amerických celebritám. Například v roce 1936 absolvoval po USA turné s jedním cirkusem, o dva roky později propagoval boty firmy Interco. Za to od ní dostal zadarmo boty šité na míru, které (jeho chodidlo měřilo 47 cm) velmi obtížně sháněl a za které tehdy platil 100 dolarů. Jeho unikátní výšku připisovali odborníci zejména nadměrné úrovni růstových hormonů.

Robert Wadlow se svými bratryRobert Wadlow se svými bratry | Profimedia.cz

Wadlow se snažil vést normální život, sbíral známky a nálepky z krabiček od sirek, fotografoval a svou extrémní výšku bral vždy s humorem. Sympatický dlouhán nikdy neměl výrazné zdravotní problémy, ačkoli jeden čas vážil přes 220 kilogramů.

Robert WadlowRobert Wadlow | Profimedia.cz

Trápení měl jenom s dlouhými chodidly, kde se mu často tvořily otlaky. A to se mu také stalo osudným. Jeho rakev dlouhou 3,28 metru neslo 12 mužů, za rakví kráčelo asi 40.000 obyvatel jeho rodného města Alton ve státě Illinois.