New York zpřístupnil plovoucí park. Jeho architekt promění i centrum Prahy

Plovoucí park Little Island byl po letech výstavby dokončen.

Plovoucí park Little Island byl po letech výstavby dokončen. Zdroj: Little Island, Michael Grimm

Little Island je připodobňován k ikonickému parku High Line, který se nachází v místech bývalého kolejiště.
Projekt parku Little Island ze začátku čelil kritice kvůli negativnímu vlivu na životní prostředí.
Zčásti se na financování výstavby podílelo také město New York.
Ve vodě stojí na 280 pilířích.
Na Little Island se nachází hřiště pro děti, amfiteátr pro 700 lidí i občerstvení.
14
Fotogalerie

Výstavba parku Little Island trvala čtyři roky, jeho otevření přišlo v době, kdy probíhala uvolnění koronavirových opatření. Autorem je londýnské architektonické studio Thomase Heatherwicka, jehož tvorba brzy významně změní i podobu centra Prahy.

„New York nikdy neviděl nic podobného,“ glosoval otevření parku novinář bulvárního New York Post Steve Cuozzo, Little Island je srovnáván i s parkem na bývalém kolejišti High Line. V novém parku Newyorčané naleznou hřiště pro děti, občerstvení nebo amfiteátr s hledištěm pro 700 lidí. Park vznikl místo bývalého mola, stojí na 280 pilířích a jeho výstavba trvala čtyři roky.

Za projektem stojí podnikatel Barry Diller, který do projektu vložil 235 milionů dolarů, město přispělo 17 miliony a fond Hudson River Parku čtyřmi miliony. Diller a jeho žena, designérka Diana von Fuerstenbergová, se zavázali k financování údržby v následujících 20 letech. „Já a moje žena milujeme veřejné umění a prostory a máme dostatek štěstí, že máme určité zdroje,“ uvedl Diller pro televizi CNBC důvody, proč se rozhodl Little Island financovat.

Diller během projektu musel řešit námitky z řad neziskových organizací, podle kterých je Little Island ohrožením pro životní prostředí nebo místem jen pro bohaté. Po letech právních třenic, kdy se musela stavba několikrát přerušit, se nyní podařilo projekt plovoucího parku dotáhnout do konce.

Autorem návrhu je studio Thomase Heatherwicka z Londýna, které má za sebou po celém světě mnoho viditelných projektů, jako jsou Learning Hub v Singapuru nebo 1000 Trees v Šanghaji. Heatherwick brzy změní i důležité místo v centru Prahy, neboť podle jeho návrhu by se měl proměnit komplex budov Savarin, který leží mezi ulicemi Na Příkopě a Jindřišská, hned vedle Václavského náměstí.

Prohlédněte si fotogalerii:

Podívejte se, jak v nejbližších letech změní Praha. 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub