Newcastle United nově vlastní korunní princ ze Saúdské Arábie. Na účtě má 7,5 bilionu korun

Video placeholde

Novým majitelem anglického fotbalového klubu Newcastle United se stal po dlouhých odkladech saúdskoarabský investiční fond. Ten fakticky spravuje tamní korunní princ a vládce země princ Muhammad bin Salmán, který ve svých 36 letech patří mezi nejmocnější a nejbohatší lidi na světě. Jeho jmění se odhaduje na 7,5 bilionu korun. 

Majitelem Newcastlu byl od roku 2007 Mike Ashley, který se snažil klub prodat. Veřejný investiční fond Saúdské Arábie, od něj plánoval odkoupit osmdesátiprocentní podíl za 300 milionů liber (téměř 9,4 miliardy korun).

Loňská jednání ale zkrachovala mimo jiné kvůli nevyjasněné roli korunního prince v PIF. Fond musel předložit vedení Premier League záruky, že nebude nijak zasahovat do chodu klubu. Minoritními vlastníky Newcastlu zůstanou britská investiční společnost Reuben brothers a finančnice Amanda Staveleyová.

AI vloni upozorňovala, že převzetí Newcastlu má za cíl zakrýt porušování mezinárodních práv saúdskoarabskými lídry. Jako příklad uváděla vraždu opozičního novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, k níž došlo 2. října 2018. Z jejího nařízení byl obviněn Bin Salmán, přestože Rijád jakoukoliv roli korunního prince v kauze dlouhodobě odmítá.

Televize BeIN Sports, jež vlastní vysílací práva na Premier League pro Blízký východ a severní Afriku, zase upozornila na pirátské vysílání v Saúdské Arábii. Tamní stanice beoutQ podle ní ilegálně přenáší zápasy, za něž beIN Sports draze platí.