Irsko zvyšuje korporátní daň. Saúdové kupují Newcastle United

Saudi kupují Newcastle United

Saudi kupují Newcastle United Zdroj: Koláž E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Irsko po letech zvyšuje korporátní daň 

Globální korporátní daň možná bude realitou. K 15procentní sazbě se nově přidává i Irsko, které dlouhodobě udržovalo daň na 12,5 procenta. Právě nízká sazba byla jedním z důvodů, proč velké technologické firmy při své expanzi do Evropy volily Irsko jako své sídlo. Tamní vláda se ovšem nyní rozhodla přidat k návrhu globální minimální korporátní daně, který se v současné době projednává na půdě OECD. Irsko kvůli tomu ročně na daních přijde o 2,5 miliardy dolarů, odhaduje ministerstvo financí. 

Spojené státy považují krok Irska za značný pokrok při vyjednávání, konečné znění případné dohody by se podle amerického ministerstva financí mělo dojednat na summitu G20 v Říme na konci října. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire uvádí, že v současné době panuje historická příležitost k přijetí celosvětových pravidel. „Teď nebo nikdy,“ říká Le Maire. 

Saúdové kupují Newcastle United

Novým majitelem anglického fotbalového klubu Newcastle United se stal po dlouhých odkladech saúdskoarabský investiční fond. Převzetí dlouhodobě kritizovaly organizace na ochranu lidských práv. Majitelem Newcastlu byl od roku 2007 Mike Ashley, který se snažil klub prodat. Veřejný investiční fond Saúdské Arábie, který spravuje korunní princ Muhammad bin Salmán, od něj plánoval odkoupit osmdesátiprocentní podíl za 300 milionů liber (téměř 9,4 miliardy korun).

Loňská jednání ale zkrachovala mimo jiné kvůli nevyjasněné roli korunního prince v PIF. Fond musel předložit vedení Premier League záruky, že nebude nijak zasahovat do chodu klubu. Minoritními vlastníky Newcastlu zůstanou britská investiční společnost Reuben Brothers a finančnice Amanda Staveleyová.

Z trhů a burz

Akcie posílily

Americké akcie zpevnily, růst táhly akcie technologických firem. Američtí senátoři se dohodli na zvýšení takzvaného dluhového stropu, což rozptýlilo obavy, že americké vládě dojdou peníze na plnění finančních závazků.

Dow Jonesův index stoupl o 0,98 procenta a uzavřel na 34 754,94 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,83 procenta na 4399,76 bodu a index Nasdaq Composite si připsal 1,05 procenta na 14 654,02 bodu.

Dařilo se Samsungu 

Nejvýraznější vzpruhou pro indexy S&P 500 a Nasdaq byly velké technologické společnosti včetně firem Apple (akcie posílily o 0,91 procenta), Amazon.com (jeho akcie stouply o 1,2 procenta) a Microsoft (akcie vzrostly o 0,6 procenta).

Dařilo se také Samsungu, který oznámil čtvrtletní výsledky. Zisk jihokorejské společnosti meziročně vzrostl o 28 procent na 13 miliard dolarů při tržbách 61 miliard dolarů, což znamená nejlepší kvartální výsledek od roku 2018. Akcie Samsungu na to zareagovaly posílením o jedno procento. 

Tweet dne

„Vláda souhlasila s naším doporučením, aby se Irsko připojilo k dohodě na půdě OECD ohledně nových pravidel pro zdanění nadnárodních společností. Dohoda poskytne jistotu a zároveň balanc mezi naší daňovou konkurenceschopností a růstem ve světě,“ tak uvedl historický krok Irska tamní ministr financí Pasal Donohoe.  

Stane se dnes 

  • Proběhne jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie. Měli by schválit pravidla pro vydávání takzvaných modrých karet pro přistěhovalce s vysokou pracovní kvalifikací. Bavit se budou také o kontrolách a zadržování migrantů na vnějších hranicích EU či o migrační situaci spojené s vývojem v Afghánistánu.
  • Bude udělena Nobelova cena za mír.
  • Koná se dražba osobních věcí proslulého mafiána Al Caponeho včetně jeho oblíbené zbraně Colt, rodinných fotografií, postele nebo dopisu, který poslal synovi z vězení Alcatraz.
  • Prezident Alexander Van der Bellen povede jednání s předsedy parlamentních stran kvůli kauze možné korupce v rakouské vládě.