Newyorští filmoví kritici zvolili Meryl Streepovou za nejlepší herečku roku

Meryl Streepová ve filmu Železná lady

Meryl Streepová ve filmu Železná lady

(VIDEO) Newyorské sdružení filmových kritiků zvolilo Meryl Streepovou jako nejlepší herečku roku. K tomuto ocenění přispěl patrně i její výkon v oceňovaném filmu Železná lady, který mapuje život a kariéru bývalé britské premiérky Margaret Tatcherové. Jako nejlepšího herce roku sdružení zvolilo Brada Pitta za výkony ve filmech Moneyball a Strom života. Cenu za nejlepší film si pak odnesl němý snímek The Artist, jenž popisuje Hollywood v začátcích zvukového filmu. Píše o tom server BBC.

Ceny budou rozdány na slavnostním ceremoniálu 9. ledna a odstartují tak řadu filmových cen, jenž vyvrcholí na konci února předáváním Oscarů.

Podle čtk bylo hlasování kritiků posunuto na časnější termín, což může podle odborníků zvětšit jejich význam i pro další filmové ceny.

Předseda sdružení John Anderson toto tvrzení zcela nepopřel, ale dodal, že zvýšení významu ceny nebyl ten nejdůležitější důvod dřívějšího vyhlášení. „Chtěli jsme hlasovat, aniž bychom znali výsledky ostatních cen. Hlasování ostatních sdružení totiž lidi ovlivňuje, ať už podvědomě nebo vědomě,“ řekl s tím, že příští rok se organizace patrně vrátí k pozdějšímu termínu vyhlášení cen.

Trailer k filmu Železná lady