Nizozemští "pirátobijci" mají z ostudy kabát: Hudbu ke spotu používají nelegálně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Nizozemská protipirátská agentury BREIN si utrhla pořádný kus ostudy. Podle informací na serveru Torrentfreak.com totiž vyšlo najevo, že BREIN používá hudbu ke svému „protizlodějskému“ spotu nelegálně. Ještě pikantnější na tomto skandálu je pak prý to, že člen správní rady agentury, kterou poškozený autor požádal o pomoc, mu jí slíbil za (přinejmenším) velmi neetických podmínek.

Autor hudby Melchior Rietveldt skladbu zkomponoval v roce 2006. Dostal zakázku pro tvorbu pozadí protipirátského klipu, který se ale měl promítat jednorázově pouze na místním filmovém festivalu a nikde jinde.

Rietveldt teď ale tvrdí, že jeho skladba koluje po mnoha milionech holandských DVD, jako součást oficiálního protipirátského spotu, a to bez jeho svolení. Na tuto skutečnost prý přišel v roce 2007, když si koupil DVD s filmem Harry Potter, před jehož začátkem shlédl již zmíněný klip, a to i se svou hudbou. Celkovou škodu odhadl Rietveldt na zhruba jeden milion eur. Režisér spotu Tim Kuik ale tvrdí, že agentura BREIN není distributorem klipu a vina na ní nepadá.

"Banální" spor o autorská práva přeostl v korupční skandál

Skladatel se podle Torrentfreak.com obrátil s žádostí o pomoc na nizozemského správce autorsky chráněné hudby agenturu Buma/Stemra. Ta jej nejdříve odmítla, letos ale došlo k nečekanému obratu. Člen agenturní rady Jochem Gerrits oslovil Ritveldta s tím, že mu pomůže v případě, když mu autor umožní převést práva do vlastního katalogu a přenechá mu 33 procentní podíl z případné kompenzace škody.

Redaktorům ze serveru Powned.tv. se údajně podařilo rozhovor, vykazující znaky korupce mezi Gerritsem a ritveldtovým finančním poradcem, nahrát.

Tyto přinejmenším neetické, spíše však korupční praktiky vyvolaly velký zájem veřejnosti. Gerrits se proto rozhodl dočasně rezignovat na pozici člena představenstva v agentuře Buma/Stera. V tiskovém prohlášení pak Gerrits tvrdil, že byl nesprávně interpretován. „Bohužel pro něj ale nahrávka svědčí o něčem jiném,“ píše se na Torrentfreak.com.

Stejný server také uvádí, že nizozemští politici a hudebníci jsou chováním Gerritse šokováni. Jeho aktivity prý považují za zkažené a mafiánské. Je také pravděpodobné, že se případ bude projednávat i na půdě nizozemského parlamentu.